Sinoči je v Mariboru potekala zaključna prireditev izbora Slovenski start:up leta 2020, kjer so izbrali zagonsko podjetje leta. Zmagovalec je podjetje InstaText, ki je razvilo spletno platformo za izboljšave besedil na podlagi umetne inteligence. V finalni izbor so se uvrstila še podjetja Evegreen, Influee, Grid instruments in Mouzen.

Letošnjo nagrado Slovenski start:up leta so podelili že trinajstič zapored, tokratni zmagovalec, podjetje InstaText pa na podlagi umetne inteligence ustvari takojšnja priporočila in ideje, kako vsebinsko izboljšati tekst, kako ga narediti bolj berljivega in razumljivega. Ustanovitelj in direktor podjetja Matej Guid: »Pisna komunikacija je temelj uspeha posameznika in družbe. S pomočjo umetne inteligence lahko to komunikacijo dvignemo na bistveno višji nivo. InstaText pripomore k izboljševanju besedil, hkrati pa jih naredi bolj berljiva in razumljiva in to v nekaj sekundah.« Ekipo sestavljajo vrhunski strokovnjaki za umetno inteligenco, jezikovne tehnologije in razvoj programske opreme. Samo v prvih treh mesecih, odkar so rešitev poslali na trg, so zaposlenim v akademskih krogih prodali za več kot 30 tisoč evrov licenc, trenutno pa štejejo več kot 3.000 aktivnih uporabnikov.

Na izboru najboljšega zagonskega podjetja je sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Aleš Cantarutti ob tem izpostavil, da je tudi v tem času pomembno, da ostanemo inovativni, zato bo država še naprej spodbujala kreativnost in inovativnost. Po njegovem mnenju bo namreč v prihodnosti prav to glavni adut slovenskega podjetništva.

Foto: Radio Maribor/Start:up Slovenija
Foto: Radio Maribor/Start:up Slovenija