Foto: BoBo
Foto: BoBo

Od začetka julija postanek turističnih avtobusov pred mariborskim gradom ni več dovoljen. Mestna občina Maribor je zagotovila 5 novih mest za izstop in vstop potnikov, turistični vodniki pa zdaj opozarjajo, da večina ni primernih. Zaradi oddaljenosti od središča mesta, manka javnih sanitarij in predvsem neodgovornega parkiranja posameznikov.

Med drugim so gostje, ki jih pripeljejo iz slovenskih zdravilišč, praviloma starejši, ki so na invalidskih voziščih, pri hoji si pomagajo s hojico oziroma s palico. Zato je pot od Ljudskega vrta do centra mesta za njih predolga, v kolikor pa izstopijo na Lentu pa je za gibalno ovirane velik problem hoja po klancu do Glavnega trga, poudarja turistična vodnica Danica Safran. Blanka Prezelj dodaja, da pri Ljudskem vrtu ni sanitarij, pri hotelu City je na voljo le en parkirni prostor, pa še ta je večinoma zaseden, na Partizanski cesti pa z nepravilnim parkiranjem jezo povzročajo vozniki osebnih vozil. Mesto predvideno za vstop oziroma izstop potnikov je zasedeno, zato so ob nedeljah na pomoč že poklicali tudi policijo.

O vseh tegobah so vodniki obvestili Zavod za turizem Maribor – Pohorje in pristojne občinske službe, a za zdaj odgovora še niso dobili. Na odgovore čakamo tudi mi, neuradno pa naj bi bil na to temo sredi oktobra sklican sestanek pri podžupanu za komunalo, promet in šport Samu Petru Medvedu.