Festival mariborskega športa organizira Športna zveza Maribor že četrtič. Njegov prvotni namen je predstavitev mariborskih športnih društev in klubov ter njihovih aktivnosti. Letos pa so celotnemu dogajanju priključili še mednarodni projekt Žogarija.

Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik

Glavna tema festivala, ki poteka v okviru Evropskega tedna športa, ostaja #BEACTIVE - Bodi aktiven, bodi zdrav. Mladi imajo zelo radi šport, bodisi ples bodisi kolesarjenje ali nogomet, šport pa jim pomeni:
»Rada sem aktivna. Osrečuje me. Srce mi igra in imam ga rad.«
V sklop festivala so uvrstili tudi projekt Žogarija, ki že 14. leto uteleša prepričanje, da nogomet in šport lahko izboljšata kakovost življenja mladih in jim vcepita vrednote, kot so solidarnost, poštenost, odgovornost. Ines ima sicer najrajši balet, »ampak tudi v šoli rada igram nogomet, zato so me določili da grem na Žogarijo.« Pomembno pa je, da mladi spoznavajo tudi druge možnosti, ki se odpirajo na področju športa. Sašo Weixl iz Plavalnega kluba Branik: »Živimo ob vodi, reki in hitro se lahko zgodi, da kdo zdrsne v vodo. Moramo znati plavati, zato je to šport, ki je zelo pomemben za življenje.« Robert Rudelič iz Atletskega društva Štajerska, meni, da je atletika primerna za vsa življenjska obdobja: »Na našem atletskem stadionu dnevno vadi od 150 do 200 otrok.« Z rekreativno vadbo pa se lahko ukvarjajo tudi starejši.

Društva so predstavila tudi ritmično gimnastiko, smučanje, aikido, ju-jitsu, hokej, ples, smučanje, Rdeči križ Slovenije pa je na Trgu Leona Štuklja predstavil tudi temeljne postopke oživljanja.