Protikoronski ukrepi so občutno prizadeli tudi zavod Športni objekti Maribor, saj so njihove zmogljivosti trenutno zasedene le 30-odstotno. Po grobih ocenah bo zaradi krize letošnji izpad prihodkov 700 do 800 tisoč evrov.

Potem ko so Športni objekti Maribor, ki upravljajo dvorano Tabor, Ledno dvorano, Pristan in drugo športno infrastrukturo v mestu, lani zabeležili okoli 3 milijone dvesto tisoč evrov prihodkov, jih bo letos zaradi posledic virusa za četrtino manj, ocenjuje direktor tega zavoda Tadej Mežnar, saj so prihodki trenutno minimalni: »Tudi vsi najemniki naših gostinskih lokalov in poslovnih prostorov so v tem trenutku oproščeni najemnin, saj ne delujejo, ker so lokali in prostori zaprti.«

Zaradi epidemioloških ukrepov ni rekreativnih športnikov ne šolske športne vzgoje; edini, ki trenutno uporabljajo športno infrastrukturo Športnih objektov Maribor so poklicni športniki, pravi sogovornik: »Gre predvsem za vrhunske športnike in tekmovanje moštvenih prvih lig kot so nogomet, odbojka, košarka … vse ostalo v tem trenutku miruje.« Kar predstavlja zgolj 30-odstotno zasedenost zmogljivosti, izpostavlja Mežnar in opozarja, da so se ob drastičnem padcu prihodkov fiksni stroški, kot je vzdrževanje objektov, zmanjšali zgolj minimalno. Ker se Športni objekti tudi sicer soočajo s finančnimi izzivi, jim je na pomoč priskočila ustanoviteljica, mariborska občina. »V tem trenutku nam občina nudi finančno pomoč, tako da uspemo zagotoviti plače zaposlenim in da sprotno pokrivamo stroške za najnujnejše energente in zagotavljamo varno obratovanje objektov,« še dodaja direktor Tadej Mežnar.

V Športnem parku Tabor bodo posodobili košarkarsko igrišče

Sicer pa nameravajo v mariborskem Športnem parku Tabor še to jesen posodobiti dotrajano košarkarsko igrišče. Mežnar pojasnjuje, da gre za igrišče ob predvidenem t.i. pametnem igrišču Gorana Dragiča: »Igrišče je zdaj v tako slabem stanju, da je na njem tako rekoč nemogoče igrati. Zato smo se skupaj z mariborsko občino odločili, da igrišče na preplastimo z novo maso in obnovimo koše ter tako omogočimo najboljše pogoje za rekreativno košarko.« Okvirna vrednost investicije je med 15 in 20 tisoč evrov.

Foto: Radio Maribor/Dejan Rat
Foto: Radio Maribor/Dejan Rat