V društvu Kralji Ulice, ki deluje tudi v Mariboru, se ukvarjajo s preprečevanjem deložacij in krepitvijo moči za ohranitev sedanjih namestitev. Stanovanje naj bi bila neodtuljiva pravica vsakega človeka in je predpogoj za dostojno življenje. Nekateri uporabniki so stalno vključeni v programe Kralji ulice, drugi pa samo občasno.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

V Mariboru je bila problematika deložacij zelo izrazita, pravi Urška Javornik iz društva Kralji ulic: "Skozi čas smo glede na potrebe začeli izvajati nastanitveno podporo, tudi imamo skupnostni prostor, ki je usmerjen v specifiko populacije, ki tu živi,," pravi Urška Javornik, ki dodaja, da vse temelji na individualni podpori in celostni obravnavi: "Stanovanje naj bi bilo temeljna pravica vsakega človeka, ki je predpogoj za normalno življenje." V društvenih prostorih so do zdaj pomagali in v različne programe vključili že okrog 300 oseb.

Časopis Kralji ulice v Mariboru prodaja tudi Goran Šrok Gogi. Kako se na to odzivajo mimoidoči? "Pozitivno. Saj nič negativnega ne moreš prodajat. V reviji Kralji ulice pišem tudi lastno zgodbo." Gogijeva zgodba pa je trpka, dodaja socialna delavka Simona Ratajc: "Nekaj časa je bil res popoln brezdomec, na ulici in na vseh klopcah v Mariboru." Kljub temu pa gleda Gogi na življenje optimistično.

Tudi načrtov imajo v društvu Kralji ulice veliko, vedno pa se prilagajajo potrebam lokalne skupnosti in ljudem, ki v njej živijo.