Stara šola v Vošnjakovi ulici v Slovenski Bistrici Foto: Radio Maribor/Natalija Sinkovič
Stara šola v Vošnjakovi ulici v Slovenski Bistrici Foto: Radio Maribor/Natalija Sinkovič

Občina Slovenska Bistrica ima na območju industrijske cone zemljišča, za katera velja razmeroma veliko povpraševanje. S spremembo namembnosti uporabe jih namerava občina prodati, denar od izdaje stavbnih pravic pa bi namenila za obnovo stare šole v Vošnjakovi ulici.

Župan občine Slovenska Bistrica dr. Ivan Žagar pojasnjuje, da je občina pred leti v okviru projekta Oreh-Alureg pridobila zemljišča v industrijski coni, a ji je klavzula v pogodbi 15 let prepovedovala njihovo prodajo. Država je kasneje projekt Oreh umaknila, občina pa je v tem času zemljišča že komunalno opremila. Za zemljišča pa vlada dokaj veliko zanimanje. "Mi smo se zato začeli dogovarjati s pristojnim ministrstvom, naj sprosti predčasno prodajo teh zemljišč, saj bi občina s sredstvi, ki bi jih tako pridobila, obnovila staro šolo v Vošnjakovi in vanjo preselila državne institucije, ki delujejo v Slovenski Bisitrici," še pojasnjuje župan.
Stara šola v Vošnjakovi ulici v Slovenski Bistrici je v zelo slabem stanju in potrebna temeljite obnove. Na zadnji seji občinskega sveta so svetniki sprejeli sklep o začetku njene sanacije, sredstva, ki bi bila potrebna za obnovo dobrih 1000 m2 prostorov pa bodo dobili s prodajo zemljišč v industrijski coni in sredstvi, ki jih občina dobi iz naslova spremembe namembnosti.

Vodja oddelka za splošne in pravne zadeve mag. Janja Tkavc Smogavec: "Občina namerava zemljišča v industrijski coni obmremeniti s stavbno pravico. Sredstva, ki bi jih pridobila iz naslova nadomestila, pa bi namenila obnovi stare šole."
V obnovljene prostore stare šole bi v prihodnje preselili upravno enoto, pojasnjuje direktor direktorata za stvarno premoženje na ministrstvu za javno upravo Uroš Korošec: "Upravna enota zdaj deluje v občinskih prostorih, geodetska uprava najema prostore v Slovenski Bistrici ... Po obnovi stare šole pa bi vanjo preselili upravno enoto in druge državne institucije, tudi FURS, katerega dejavnost bi lahko ponovno razširili."
Občina Slovenska Bistrica predvideva, da bi z ustanovitvijo stavbnih pravic in prodajo zemljišč pod odložnim pogojem vseh petih zemljišč v industrijski coni lahko pridobila 2 milijona evrov, projektantska ocena za obnovo stare šole pa je 1.900.000 evrov.