Utrinek ene od preteklih študentskih delovnih brigad Foto: Radio Maribor/ŠOUM
Utrinek ene od preteklih študentskih delovnih brigad Foto: Radio Maribor/ŠOUM

Študentska organizacija Univerze v Mariboru, krajše ŠOUM, tudi letos organizira Študentsko delovno brigado, tokrat že enaindvajsetič. V petek, 19. julija, se bo okrog 50 študentov za deset dni odpravilo v kraj Dole pri Litiji opravljat družbenokoristna dela. Študentska delovna brigada je s svojo 20. letno zgodovino največji prostovoljni projekt ŠOUM-a.

Leta 1999 je idejni vodja projekta Zoran Kačičnik prvič zbral ekipo študentov, ki so bili pripravljeni prostovoljno pomagati pomoči potrebnim. Od takrat vsako leto ponudijo pomoč prebivalcem krajev, ki so jih prizadele naravne nesreče ali pa so demografsko ogroženi. Letos odhajajo v kraj Dole pri Litiji. "Gre za demografsko ogroženo območje, tudi precej ljudi se izseljuje. Pomagali bomo z različnimi družbenokoristnimi deli. Imeli bomo šest delovišč," pojasnjuje ena od vodij projekta Bernarda Jeraj in dodaja: "Delali bomo oglarsko pot, se pravi razna zemeljska dela, delo na mostovih, urejanje klopc. Markirali bomo tudi Zasavsko pot. Eno delovišče pa bomo tradicionalno namenili pomoči starejšim na samotnih kmetijah."

To pa še ni vse: "Uredili bomo samo smučišče, utrdili vlečnico. Eno izmed delovišč pa bo tudi drenaža okoli cerkve in čiščenje same cerkvice," pravi Jerajeva in poudarja, da letos beležijo veliko zanimanje mladih za delovno brigado. "Vsako leto sprejmemo okrog 50 mladih. Če smo v preteklih letih poročali, da smo težko dobili študente, moramo letos poudariti, da so se prijave zelo hitro zapolnile."

Povejmo še, da bodo študentje v času desetdnevne delovne brigade živeli v naravi. Taborili bodo, zanje je že postavljenih 25 šotorov.