Foto: Oglasno sporočilo
Foto: Oglasno sporočilo

Ukrep Banke Slovenije, s katerim je ta omejila kreditiranje prebivalstva, še naprej sproža negativne odzive. Mnogi opozarjajo, da bo še poslabšal stanovanjsko problematiko, njegove posledice z nelagodjem pričakujejo tudi investitorji, ki v Mariboru gradijo več sto novih stanovanj. Mladinske organizacije pa so zahtevale takojšen preklic ukrepa.
Da je zaostritev pogojev kreditiranja nepotreben in neprimeren ukrep, menijo naključni mimoidoči na mariborskih ulicah.

Najverjetneje se bo poznal na mariborskem nepremičninskem trgu, ocenjujejo tudi investitorji, ki v Mariboru ta čas gradijo več sto novih stanovanj. Po pričakovanjih se bo zmanjšala prodaja stanovanj, vrednih do 100.000 evrov; če bo gradbeni cikel zastal, pa bodo posledice lahko tudi širše, ocenjuje direktor podjetja Novogradnje Maribor Primož Lobnik: "Obstaja bojazen, da se bo ob morebitnem zmanjšanju investicij v novogradnje to poznalo tudi na celotnem gospodarstvu."
Kredita po ocenah po novem ne more več dobiti skoraj 60 odstotkov upokojencev in vsaj petina zaposlenih. Med njimi veliko mladih in družin z otroki, zato proti ukrepu Banke Slovenije odločno protestirajo v mladinskih organizacijah.

Matic Matjašič iz mariborskega Mestnega mladinskega sveta poudarja, da ukrep tudi diskriminira vse z otroki z dvigom meje kreditne sposobnosti za vsakega otroka in tako deluje celo protinatalitetno. Kot posledico je pričakovati še večje zvišanje najemnin, najemanje posojil v tujini ali na sivem trgu, mladim bo stanovanje še težje dosegljivo. Zato so mladinske organizacije pozvale k preklicu ukrepa. Če jim ne bodo prisluhnili, omenjajo tudi možnost protestnih akcij.