Foto: Radio Maribor/Dejan Rat
Foto: Radio Maribor/Dejan Rat

2500 kvadratnih metrov velika Tkalka v središču mesta sameva, avla je zaprta, število delujočih organizacij se je zmanjšalo na četrtino. Od 60 v zlatih časih jih je ostalo le še 15, najemno pogodbo imajo do konca maja 2019, alternativne lokacije za selitev pa še ne.

Osip se je začel z najavo, da bo prostore najel ameriški tehnološki velikan EON Reality. Ta se je po zapletih z državno subvencijo preselil na Madžarsko, težave pa ostajajo. Sanitarni prostori so v izjemno slabem stanju, ves čas jih pestijo težave z električno napeljavo in kanalizacijo. Iz mariborske občine sporočajo le, da se zavedajo dotrajanosti stavbe. Celovite obnove za zdaj še ne načrtujejo, v okviru projekta New generation skills pa poteka le adaptacija osrednje avle.

Maribor je sicer letos evropska prestolnica socialne ekonomije. V Tkalki pri tem projektu nimajo pomembne vloge, v Združenju socialna ekonomija Slovenije pa poudarjajo, da bosta do konca leta ustanovljeni Zadruga za prekerce in Yunus center za socialno podjetništvo v okviru mariborske Univerze.