Pogled na Dravo in Lent Foto: BoBo
Pogled na Dravo in Lent Foto: BoBo

Potem ko je bil leta 2015 v Radvanju vpeljan pilotni projekt uvajanja participativnega proračuna, so interes za sodelovanje pri širjenju projekta izrazile tudi nekatere druge mariborske mestni četrti in krajevne skupnosti. Konec novembra so končali zbiranje predlogov projektov v mestnih četrteh Tabor in Nova vas, pred dnevi pa še v krajevnih skupnostih Limbuš in Pekre. Trenutno predloge zbirajo v mestni četrti Radvanje in krajevni skupnosti Razvanje.

V krajevni skupnosti Limbuš so prejeli 22 vlog oziroma med njimi okrog deset predlogov projektov, med drugim krajani predlagajo ureditev kanalizacije in ceste v Vrhov dol, ureditev prehoda za pešce v ovinku Lackove ceste, ureditev pločnika ob Blažovnici, ureditev pločnika s kolesarsko stezo do Maribora ob glavni cesti in ureditev igralnice na prostem v centru ob spomeniku NOB. V Pekrah pa so dobili 7 predlogov, pojasnjuje predsednik te krajevne skupnosti : "Govorimo o projektih, ki so že dlje časa aktualni v naši krajevni skupnosti. Gre za komunalno infrastrukturo: ceste, vodovod, pločnike in drugo."

Predloge bodo pregledale in finančno ovrednotile občinske strokovne službe; prečiščen in denarno ovrednoten nabor predlogov projektov pa bo na predlog sveta mestnih četrti in krajevnih skupnosti predmet glasovanja med krajani izbrane četrti in skupnosti. Zgornja meja denarnih sredstev za izvedbo izglasovanih projektov v Limbušu je okrog 30 tisočakov, enak znesek je tudi v Pekrah. Trenutno predloge zbirajo v Radvanju in Razvanju. Kot so sporočili z mariborske občine, bodo upoštevani vsi veljavni predlogi, ki bodo po pošti ali osebno na sedežu četrti in skupnosti oddani najkasneje do 29. januarja. Za Radvanje je za projekte na voljo okrog 67 tisočakov, za Razvanje pa 18 tisoč evrov.