Foto: Radio Maribor/Zavod za turizem Maribor Pohorje
Foto: Radio Maribor/Zavod za turizem Maribor Pohorje

Turizem v Mariboru in destinaciji Maribor – Pohorje je v zadnjih letih nizal rekorde. Število nočitev in prihodov gostov je vztrajno rastlo, vse do letošnjega marca, ko je epidemija turizem postavila na glavo. Če ne bi bilo turističnih bonov, bi se turizmu v štajerski prestolnici bolj slabo pisalo. Glede na to, da je imel Maribor v prejšnjih letih kar 80 odstotkov gostov iz tujine in 20 odstotkov domačih, se je letos razmerje obrnilo.

V Mariboru je bilo do 23. avgusta unovčenih 3454 turističnih bonov, na območju celotne destinacije 21-ih občin Zgornjega Podravja pa nekaj čez 9000 vavčerjev. Monika Jurišič Hlevnjak iz Zavoda za turizem Maribor Pohorje: »Ti podatki so neprimerljivi z mestnimi občinami, ki so uveljavljeni zdraviliški ali obmorski kraji, so pa zelo primerljivi z drugimi mestnimi občinami, če ne celo boljši.«
K manjšemu številu unovčenih turističnih bonov prav gotovo prispeva tudi zaprtje pomembnejših hotelov, tako v mestu kot pod Pohorjem, ocenjujejo v Zavodu za turizem Maribor – Pohorje. Opažajo tudi, da je več turistov obiskalo Maribor v drugi polovici poletja, kljub temu pa pričakujejo, da bo vključno z avgustom okoli polovico manj obiskovalcev, kot jih je bilo v enakem obdobju lani.
Ob Slovencih, ki se ustavijo v Mariboru, turisti prihajajo predvsem iz sosednjih držav pa tudi iz Nemčije, ugotavlja Nataša Jančar iz Turistično-informacijskega centra, domači gostje pa so to poletje pretežno prihajali iz Primorske in osrednje Slovenije.

Foto: Radio Maribor/Nataša Kuhar
Foto: Radio Maribor/Nataša Kuhar

Med bolj obiskanimi znamenitostmi je še vedno najstarejša trta, ki uspeva na mariborskem Lentu. Kot pravi Tina Heinrich, je dejstvo, da je avtobusni oz. skupinski turizem letos skoraj povsem zamrl in je bilo več individualnih gostov.
Več obiskovalcev pa v Mariboru in okolici pričakujejo v prihodnjih dneh in tednih, ko bodo vabile prireditve, povezane z vinsko tradicijo.