Foto:
Foto:

V sanacijskem programu je bilo v letu 2018 zapisanih 43 ukrepov, ki so bili 87 odstotno realizirani, kar je prineslo dobre 4,7 milijona evrov prihrankov. Na ministrstvu za zdravje to ocenjujejo kot dobro. Kot pa je dodal generalni direktor direktorata za zdravstveno ekonomiko Mirko Stopar, ki je bil na povabilo sveta zavoda tokrat prisoten na seji, pravi, da bi lahko storili še več.

Na finančno stanje bolnišnice pa bi močno lahko vplivale tudi napovedane investicije. Za 9,7 milijona evrov jih bo financiralo ministrstvo, vendar med njimi ni selitve pljučnega oddelka. Kljub temu pa je vodstvo bolnišnice prepričano, da morajo s selitvijo omenjenega oddelka začeti še letos, ne glede na način financiranja. Pri tem pa imajo podporo sveta zavoda, ki jim je na seji med drugim naložil iskanje novih oz. alternativnih virov financiranja. Pri tem je bil mišljeno tudi zadolževanje.

Sicer pa je poleg selitve pljučnega oddelka in posledično oddelka za dermatologijo, tudi zamenjave odsluženih angiografov, magnetne resonance in dobava mobilnih rentgenskih aparatov. Dolgo želeni naložbi pa sta tudi ureditev hladilnih razmer v UKC Maribor in, predvsem zaradi varnosti, zagotovitev gasilskega požarnega dvigala v stolpnici.