Trenutno se predvaja:
Maribor 4
18. september 2018 ob 15:40 Maribor Novice

Univerza je torišče kritične misli

Foto: Radio Maribor/Univerza v Mariboru

Na Univerzi v Mariboru so danes z inavguracijo rektorja prof.dr. Zdravka Kačiča in slavnostno predajo insignij obeležili Dan univerze. Univerza mora biti v okolju, v katerem deluje, vidna in videna, zato je pomembno, kaj se na njej dogaja, je ob tej priložnosti poudaril rektor, poleg tega mora biti torišče konstruktivne kritične misli.

Na današnji dan leta 1975 so v Mariboru slovesno razglasili ustanovitev 2. Slovenske univerze, četudi temelji mariborskega visokega šolstva segajo več kot 150 let nazaj. Pred 43 leti je rektorsko čast prevzel dotedanji predstojnik Združenja visokih in višjih šol profesor Vladimir Bračič, danes pa prof.dr. Zdravko Kačič, ki je tako postal deveti rektor Univerze v Mariboru. Nalog pred njim je seveda več: »Ena je seveda izvajanje pedagoške dejavnosti, posebej pa bomo intenzivirali delo na raziskovalnem področju,« pravi dr. Kačič, saj se aktivno vključujejo v razpise, iščejo nove možnosti razvoja tega področja in se še posebej posvečajo prenosu znanja v industrijo.

Že v nekaj tednih njegovega delovanja se je izkazalo, da je bila odločitev za dve novi prorektorski mesti – za infrastrukturo in prenos znanja - pravilna, dodaja Kačič: »Kar zadeva prorektorstva za prenos tehnologij in znanja se je izkazalo, da lahko s sodelovanjem s prorektorjem za raziskovalno delo in mednarodnimi organizacijami, najdemo številne sinergije.« Te bodo tako slovenskim podjetjem, kot tudi vsem okoljem, kjer delujejo članice Univerze v Mariboru, omogočale pomembno dodano vrednost pri hitrejšem razvoju.

Univerza v Mariboru se v zadnjem obdobju uvršča med 3 odstotke najboljših univerz na svetu.

Tamara Zupanič Čučnik

Nazaj na vrh