Trenutno se predvaja:
Maribor 16
3. januar 2018 ob 14:47 Maribor Novice

Upokojitvena starost navzgor, prav tako pokojnine

V letu 2018 višje pokojnine in letni dodatek, zvišuje se tudi upokojitvena starost
Po zadnjih podatkih si posavsko gospodarstvo ob koncu leta obeta 11-odstotno rast dodane vrednosti, ki naj bi presegla pol milijarde evrov, medtem ko je lani znašala 451,6 milijona evrov. Foto: BoBo

Z letom 2018 so vstopile v veljavo spremembe pri upokojevanju. Starostni pogoj za upokojitev se je tako za ženske kot moške zvišal za 4 mesece, prav tako morajo oboji izpolniti 40 let pokojninske dobe. Letos bodo upokojenci poleg izredne deležni tudi redne uskladitve pokojnin. Veljajo tudi novi, višji zneski letnih dodatkov.

Ob izpolnitvi polne pokojninske dobe – 40 let – se lahko ženska letos upokoji pri starosti 59 let in osem mesecev, moški morajo biti stari 60 let. Kakšni so pogoji za upokojitev pri krajši pokojninski dobi, pojasnjuje generalni direktor Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Marjan Papež:

Za izračun pokojninske osnove se od letos upošteva daljše obdobje – 24 zaporednih let zavarovanja.

Vrača se redna uskladitev pokojnin. Kako visok bo dvig in kdaj bodo višje pokojnine izplačane, pojasnjuje Marjan Papež:

Izredna uskladitev, ki bo izplačana z aprilsko pokojnino, bo v višini 1,1, odstotka.

Upokojenci bodo letos dobili tudi višji letni dodatek: tisti z najnižjimi pokojninami do 450 evrov bodo prejeli 410 evrov dodatka, tisti s pokojnino nad 780 evrov pa najnižji dodatek v vrednosti sto evrov, med obojimi pa so tudi vmesni razredi.

Povprečna starostna pokojnina pri nas je 620 evrov, najnižja pri 15 letih pokojninske dobe pa 207 evrov.

Vesna Martinec

Nazaj na vrh