Foto: BoBo
Foto: BoBo

Slovenski državljani lahko od danes potujejo v Avstrijo brez omejitev. Tudi na kontrolni točki Šentilj jim avstrijski organi ne preverjajo več potrdil o neokuženosti ali o zaposlitvi, prav tako so umaknili zdravstveno kontrolo z merjenjem temperature. Za avstrijske državljane pa se slovenska meja odpira jutri.

Pred nekdanjim novim MP Šentilj danes dopoldne ni bilo več dolgih kolon, kakršnim smo bili priča v zadnjih tednih. Vstop v Avstrijo je po novem veliko hitrejši. So pa na šentiljski policijski postaji za izravnalne ukrepe prejeli precej klicev domačinov, ali se bodo lahko brez težav tudi vrnili v Slovenijo. Odgovor je: da, pojasnjuje komandir Boštjan Vogrinec: "Za slovenske državljane in za tujce s stalnim ali začasnim bivališčem v Sloveniji ni pri vstopu nikakršnih omejitev."

V Slovenijo pa avstrijski državljani danes še niso mogli brez omejitev; od jutri naprej pa tudi zanje velja prost vstop v našo državo. To so avstrijski državljani obmejnega območja že težko čakali, saj jih veliko obiskuje trgovine, frizerske salone in restavracije na slovenski strani.
Za državljane vseh drugih držav, razen Avstrije, Hrvaške in Madžarske, pa se pogoji za vstop v Slovenijo še ne spreminjajo.

Stari mejni prehod Šentilj na magistralni cesti je še vedno odprt le med peto in sedmo uro zjutraj in med 17. in 19. uro. Vmes se ves promet preusmeri na avtocesto in še vedno za vsa vozila tam velja oprostitev vinjete, tako na slovenski kot avstrijski strani, do prvega izvoza, še pojasnjuje Vogrinec iz šentiljske policijske postaje, kjer večje število prestopov meje pričakujejo že ta konec tedna.