Starejši Foto: Pixabay
Starejši Foto: Pixabay

V Sloveniji prostih mest v domovih za starejše močno primanjkuje in tako je tudi na Štajerskem. Ministrstvo za delo dodatna mesta zagotavlja s podeljevanjem koncesij, samo v Podravju bo do leta 2020 na voljo 308 dodatnih mest v domovih za starejše, kar je slaba tretjina vseh na novo zagotovljenih mest po vsej Sloveniji. V mariborskem Sončnem domu bodo s koncesijo pridobili 60 dodatnih mest za starejše, ki jih bodo uredili v sosednji stavbi, kjer je sedaj samski dom. Direktor Sončnega doma : "Zgradili bomo 40 enoposteljnih in deset dvoposteljnih sob, tako da bomo v dobrem letu dni zadostili potrebam po šestdesetih novih posteljah."

V Sončnem domu bodo kot edini izvajalec socialnih storitev vsa mesta namenili stanovalcem z demenco. Nova mesta se obetajo tudi v občini Hoče – Slivnica. Tam bo dom za starejše gradilo Gradbeno podjetje Drava, v njem pa bo prostora za 150 stanovalcev. Za vsa mesta jim je ministrstvo za delo podelilo koncesijo. Dodatna mesta bodo s koncesijo države pridobili tudi v Domu svete Agate v Lenartu za 60 stanovalcev in v Medgeneracijskem centru v Svetem Tomažu za 28 stanovalcev. A težav na področju oskrbe starejših v Podravju to ne bo rešilo. Kot pravi Robert Žvižaj, so čakalne dobe za prosto mesto v domu za starejše trenutno eno leto ali več: "Kar je tako za svojce, kot tudi starejše zelo obremenjujoče."

Tudi predsednik Združenja direktorjev Skupnosti socialnih zavodov Slovenije Marko Slavič je prepričan, da gre v primeru koncesij za dodatna mesta v domovih za starejše le za gašenje požara: "Ocenjujem, da je potrebno razvijati tudi druge oblike pomoči, ki lahko razbremenijo domove oziroma institucije za starejše."

To pa ne bo mogoče brez sistemske ureditve področja skrbi za starejše, kamor sodi tudi sprejetje ustrezne zakonodaje.