Foto: Radio Maribor/Lidija Cokan
Foto: Radio Maribor/Lidija Cokan

V občini Lovrenc na Pohorju so pod streho spravili kar dva proračuna, za letošnje in naslednje leto. Oba sta vredna približno 4 milijone evrov in pol in predvidevata za okrog milijon 700 tisoč evrov investicijskih sredstev. Konec lanskega leta pa so v Lovrencu na Pohorju prvič izpeljali tudi izbor manjših investicij v okviru participativnega proračuna.

Večino investicijskih sredstev, skoraj milijon evrov, bodo v občini Lovrenc na Pohorju letos namenili za sofinanciranje obnove prve etape državne ceste Ruta – Lovrenc – Pesek, ki je tudi glavna cesta skozi občino. Urediti morajo pločnike, javno razsvetljavo ter obnoviti vodovod in kanalizacijo. Župan občine Lovrenc na Pohorju Marko Rakovnik: "To je osrednji projekt, hkrati gledamo že tudi naprej, pričakujemo že tudi pripravo pzi-ja za drugo fazo, to je za obnovo ceste od naselja Lovrenc do dravskega mostu, idejna zasnova je že končana."

Preostanek investicijskih sredstev bodo namenili rednemu vzdrževanju cest in objektov v občinski lasti, pa tudi izvedbi projektov participativnega proračuna, ki so ga narečno poimenovali »Po maje bi šlo«. V proračun so uvrstili 18 predlogov, večina se jih nanaša na komunalno ureditev naselij v občini. Največ glasov pa je prejel predlog za ureditev tržnice, kjer bi domači kmetje lahko prodajali lokalne pridelke. "To je bila dolgoletna želja, da se v kraju vzpostavi tržnica lokalnih pridelkov in prostor imamo zagotovljen, sredstva tudi, tako da samo še čaka zadeva na realizacijo," pravi Rakovnik.

V prihodnje pa si želijo obnoviti in povečati zdravstveni dom v kraju, a župan Marko Rakovnik priznava: "Sami vsekakor takšne investicije ne moremo izvesti s proračunskimi sredstvi, tako da računamo na sredstva skladov, ki bodo nastali za okrevanje po covidu."

S povečanjem zdravstvenega doma bi lahko Lovrenčani večino zdravstvenih storitev opravili v domači občini.