Trenutno se predvaja:
Maribor -2
15. maj 2018 ob 15:45 Maribor Novice

V Mariboru največji startup dogodek v regiji

Slovenski podjetniški sklad je v zadnjih desetih letih podprl več kot 650 startupov, vložek pa se je že povrnil
Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec

Na konferenci Podim v kongresnem centru Habakuk v Mariboru bodo na večerni slovesnosti najboljšemu zagonskemu podjetju podelili nagrado Slovenski startup leta. Letošnji Podim, ki se je začel danes in velja za najvplivnejši tovrstni dogodek v regiji, postavlja nove mejnike, tako po številu udeležencev kot po njihovi tehnološki naprednosti.

Letošnji Podim je konferenca presežkov: udeležuje se je več kot tisoč udeležencev iz 25. držav – startupov, investitorjev in predstavnikov korporacij, ki tukaj iščejo in tudi najdejo nove partnerje.
Slovenija v prodorne ideje domačih startupov veliko vlaga. Podjetniški sklad je v zadnjih 10. letih podprl več kot 650 startupov in vanje investiral 51 milijonov evrov; vložek se je že povrnil, pravi direktorica sklada Maja Tomanič Vidovič: "Vse, kar je bilo investirano v startupe v zadnjih desetih letih, je bilo prek novih delovnih mest že vrnjeno v državni proračun."
Za bolj spodbudno okolje za zagonska podjetja je vlada marca letos sprejela akcijski načrt Slovenija - dežela inovativnih startup podjetij, precej ovir za njihovo poslovanje pa je že odpravljenih, je dejal državni sekretar Tadej Slapnik: "Veliko pa še moramo narediti za dvig podjetniške kulture in začeti že v osnovni šoli. Nekaj ukrepov šolsko ministrstvo že izvaja. Projekt spodbujanja podjetnosti že teče v 130 osnovnih šolah in vseh gimnazijah."

Zvečer bodo na Podimu podelili ugledno nagrado Slovenski start up leta. Letošnji finalisti so Event registry, ki ponuja rešitev za analizo novic, ponudnik komunikacijskega omrežja Gotoky, podjetje, ki je razvilo lebdeči gramofon MAG-LEV Audio, Next, ki je ponudnik platforme za storitev čiščenja beeping, in ponudnik digitalnih rešitev za očesno industrijo Smart Oprometry.

Vesna Martinec

Nazaj na vrh