Na Mali tržnici v Dominkuševi ulici so danes uradno odprli prvo trgovino v Mariboru brez plastične embalaže, poimenovano Zelena Japka. Trgovino, veliko 24 kvadratnih metrov, upravlja aktiven član Združenja Socialna ekonomija Slovenije, društvo Pupillam, uredili pa so jo v zapuščenem lokalu, ki so mu dali novo preobleko.

Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik

V trgovini prodajajo detergente, lesene krtačke, slamice za večkratno uporabo, zobno pasto v stekleni embalaži, izdelke iz organskega bombaža, žita, namaze, začimbe, testenine, bučno in sončnično olje, še več pa bodo ponudili kmalu. Vodja trgovine Tina Arnuš: "Zelo zaželjeno je, da pridete z lastno embalažo; kakršnakoli že je, to odločitev prepuščamo kupcem. Najbolje je, da je za večkratno uporabo, da je ne zavržete po enkratni uporabi."

Žita so v trgovini Zelena Japka cenejša kot v redni prodaji, dodaja Arnuševa:
"Pa tudi detergenti so precej cenejši, sploh, če pogledate, koliko pranj lahko naredite z litrom detergenta."

Zanimanje je bilo ob današnji otvoritvi veliko, ljudje se zavedajo obremenjenosti našega planeta predvsem s plastiko in odgovornega kupovanja. "Zelo smo veseli nove trgovine. Dopade se nam, da gre za ekološko trgovino in da so obnovili prostor, ki je sicer propadal. Prav bi bilo, da bi takšne trgovine postale trend v svetu, ker promovirajo, vse, kar potrebujemo, da bi naš planet še naprej uspeval in mi z njim."

Mariborska Snaga se kot upravitelj mariborskih tržnic trudi k njihovemu oživljanju, sploh Male tržnice, ki je bila nekoč zbirališče lokalnih prebivalcev. Nataša Matijevič iz Snage: "Trgovina Zelena Japka na Mali tržnici je velika pridobitev, želimo, da se Mariborčani odločajo za odgovorni nakup, tako za lokalno pridelano zelenjavo in sadje kot za druge izdelke, ki jih ponujajo v trgovini."