Foto: Radio Maribor/LGM
Foto: Radio Maribor/LGM

Minuli konec tedna se je v Mariboru začel 31. Poletni lutkovni pristan, lutkovni festival, ki bo vsak konec tedna v avgustu vabil s predstavami slovenskih lutkarjev. Tujih lutkovnih skupin tokrat skorajda ni, saj je prihod tujcev omejila epidemija, ki je močno okrnila tudi število mladih obiskovalcev.

Poletni lutkovni pristan bo ob vikendih do konca avgusta ponudil 17 predstav domačih lutkarjev, večinoma namenjenih predšolskim otrokom, dve uprizoritvi nagovarjata mladostnike. »Gre za žanrsko raznolike uprizoritve, zato bomo lahko videli ročne lutke, marionete, senčne lutke, tudi predstave z lutkami v kombinaciji z dramsko igro«, pove koordinatorka programa Tanja Lužar.

Program prvič dopolnjujejo nedeljske filmske projekcije, začel jih mladinski film Kekec, prihaja še Srečno, Kekec, sledile bodo otroške animacije, zadnji teden bo tudi likovno glasbena delavnica. Zanimanje za ogled predstav je veliko, četudi je ponudba tujih lutkarjev skromna, prihajajo namreč le tri predstave iz sosednje Hrvaške in Avstrije, izvedba predstave Tihi deček iz Srbije je v zraku. Večina predstav bo na ogled na zunanjem odru lutkovnega gledališča, ki pa ob upoštevanju varovalnih ukrepov lahko namesto 500 obiskovalcev sprejme največ 140 in vstopnice so razprodane.

» Upoštevanje varovalnih ukrepov v skrbi za zdravje nastopajočih in obiskovalcev prinaša veliko dodatnega dela, skrb pa vzbujajo neenakopravne zahteve pristojnih glede obiska javnih kulturnih prireditev v primerjavi s tistim v trgovinah, gostinskih lokalih, v javnem prometu. V kulturno-umetniškem sektorju smo bistveno bolj omejeni in nadzirani«, še pove direktorica lutkovnega gledališča Katarina Klančnik Kocutar.

Število obiskovalcev kulturnih prireditev je tako precej manjše, čeprav je dejansko zanimanje zanje bistveno večje, zato bi v želji ohranjanja kulturenga sektorja, ki je močno prizadet, veljalo v večji meri pričakovati in računati na odgovorno ravnanje večine med nami, še pravi sogovornica.