Foto: Arhiv avtorja/Jurij Pivka
Foto: Arhiv avtorja/Jurij Pivka

Nepremičninski trg je po kriznih letih znova oživel in lani celo podrl vse rekorde. V Mariboru je bilo sklenjenih 961 kupoprodajnih poslov ali 71 več kot leto prej. Prodaja stanovanj se je v treh letih povečala za kar 20 odstotkov, cene so narasle za 9 odstotkov. Letos pa se pozitivna gibanja nadaljujejo. Nepremičninski posrednik Vasja Crnjaković: "Nepremičninski trg v Mariboru počasi, a vztrajno raste že vse od leta 2014. Povpraševanje po stanovanjih je zelo veliko, ponudba pa relativno majhna."

To potiska cene navzgor. Povprečna cena kvadratnega metra stanovanja v Mariboru je bila lani 1.150 €. Ta hip je cena na trgu okoli 1000 € za kvadratni meter neobnovljenega stanovanja in do 1.400, če je stanovanje obnovljeno. Nova stanovanja prodajajo po okoli 1.800 € za kvadratni meter.

Večje povpraševanje je zagnalo tudi gradnjo. Več investitorjev je napovedalo okoli 1000 novih stanovanj v prihodnjih letih. 660 jih bo zgradil državni Stanovanjski sklad. Podjetje Novogradnje Maribor bo na Studencih zgradilo 200 stanovanj, pojasnjuje prokurist Andrej Jeričević: "Zgradili bomo tri stanovanjske bloke s šestimi stolpiči, ki bodo v pritljičju med seboj povezani, obenem pa bodo vsi bloki povezani z veliko podzemno garažo."

Že zdaj to podjetje gradi stanovanjski blok z 20 stanovanji v centru mesta, še enkrat toliko jih bodo v naselju na Pobrežju. Podjetje SH Global gradi 21 vrstnih hiš na Studencih, v načrtu imajo še gradnjo nadstandardnega naselja pod Pohorjem z več kot 100 enotami.

Večino novih stanovanj prodajo, še preden so zgrajena.