Trenutno se predvaja:
Maribor 20
3. junij 2020 ob 16:24 Maribor Novice

V Mariboru v karanteni že 42 oseb

Okužba za zdaj omejena na tri člane iste družine, vira še niso odkrili
Novi koronavirus se je pojavil na osnovni šoli Ludvika Pliberška. Foto: MMC RTV SLO
Novi koronavirus se je pojavil na osnovni šoli Ludvika Pliberška. Foto: MMC RTV SLO

V Mariboru danes niso odkrili novih primerov okužbe s koronavirusno boleznijo, so pa v karanteno poslali še 17 oseb, skupno torej 42. Med njimi so tudi učenci enega od razredov Osnovne šole Ludvika Pliberška in njihova razredničarka. Nikogar od omenjenih niso testirali. Prav tako epidemiologi še niso odkrili vira okužbe.

Okužba za zdaj ostaja omejena na tri člane iste družine. So pa epidemiologi z dodatnim poizvedovanjem preverili še več njihovih družinskih in prijateljskih stikov in v karanteno poslali še 17 oseb, skupno 42. Nihče od njih nima simptomov in nikogar niso testirali, pojasnjuje epidemiologinja NIJZ Sanja Vuzem: "Imajo navodilo, da se ob morebitnem pojavu simptomov obrnejo na svojega zdravnika in sledijo nadaljnjim navodilom. Če simptomov ne bo, pa se po 14 dneh lahko vrnejo v svoje okolje."

Še vedno ostaja neznan vir okužbe v Mariboru, ki ni imel potrjenih primerov vse od konca aprila. Razlog: z nekaterimi kontakti še niso uspeli vzpostaviti stika. Kot dodaja Vuzemova, se ljudje v takih primerih odzovejo različno, nekatere je strah, nekateri se med delom ne morejo oglasiti na telefonski klic, na zgrešene klice neznanih številk pa se ne odzovejo s povratnim klicem.

Na OŠ Ludvika Pliberška medtem pouk poteka nemoteno z izjemo razreda, ki je v karanteni. Nekaj staršev pa je svoje otroke vseeno zadržalo doma, nekateri preventivno, nekateri pa zaradi zdravstvenih indikacij pri otroku ali v družini.

Epidemiologi dodatnih navodil šoli niso dali, saj, kot pravijo, že zdaj izvaja vse potrebne ukrepe omejevanja stikov in druge higienske ukrepe.

Novi koronavirus se je pojavil na osnovni šoli Ludvika Pliberška. Foto: MMC RTV SLO
Vesna Martinec

Nazaj na vrh