Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec

V Zamarkovi pri Lenartu bi moral pred meseci začeti delovati nov dom za starostnike, a je te načrte preprečila epidemija. Od jutri pa bo omenjeni dom Svete Agate na voljo za namestitev oseb, ki jim je bila odrejena karantena, a je ne morejo preživeti doma. Za ta namen so ministrstvu za zdravje odstopili prvo nadstropje doma s skupno 25 posteljami.

V novem Domu Svete Agate bi zdaj moralo bivati 70 starostnikov z demenco oz. takih, ki potrebujejo paliativno oskrbo, a je to preprečil koronavirus, zato so načrte spremenili in se z ministrstvom za zdravje dogovorili, da bodo eno etažo prepustili za namestitev takih, ki jim je odrejena karantena, a je ne morejo preživeti doma, pojasnjuje direktor matičnega doma Svetega Lenarta Zlatko Gričnik. Poskrbeli bodo tudi za dostavo hrane pred vrata, tako da osebe v karanteni sob ne bodo zapuščale.

Ministrstvo za zdravje je z domom sklenilo pogodbo za pet mesecev, torej do konca tega leta, za najem za 19 sob s skupno 25-timi posteljami pa vključno stroški ministrstvo plačuje 19.000 evrov na mesec.

Obenem bodo v Domu Svete Agate v povsem drugem delu, tam, kjer so načrtovali dnevni center, če bo potrebno, vzpostavili rdečo cono za stanovalce matičnega doma Sv. Lenarta, če bi v njem prišlo do okužbe, saj izkušnje kažejo, da je izolacija oskrbovancev na drugi lokaciji ustreznejša rešitev. Gričnik dodaja, da so pripravljeni sprejeti tudi okužene iz drugih domov v regiji, ki ne potrebujejo bolnišničnega zdravljenja, da bi tako lažje zamejili širjenje okužb v zavodih, a se ministrstvo na to ponudbo še ni odzvalo.