Foto: BoBo
Foto: BoBo

Po večletnem zastoju skorajda vseh infrastrukturnih projektih v Podravju, zdaj ta regija doživlja obraten trend. Trenutno je v teku oz. v pripravi za približno pol milijarde evrov cestnih in železniških projektov. Naložbe pa naj bi se nadaljevale tudi v prihodnjih letih.

Med večjimi projekti, ki jih Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo že izvaja, je približno 100 milijonov evrov vredna nadgradnja železniške proge do Šentilja. Glede cest: pripravljajo pogodbo za limbuško obvoznico, kmalu naj bi bila izdana tudi razpisa za Kidričevsko in slovenskobistriško obvoznico. V pripravi pa je tudi zahodna mariborska obvoznica. Poleg tega pa načrtujejo tudi več preplastitev cest in obnov mostov, med drugimi tudi malečniškega, ki ga bo DRSI prevzel od občine.

Kar nekaj velikih infrastrukturnih projektov pa ima v mislih tudi vodstvo mariborske občine. Podžupan Samo Peter Medved pravi, da obstaja 4 do 5 možnosti razvoja urbanističnega razvoja mesta, ki pa vključujejo tudi gradnjo mostov.

Kljub temu da mnoge omenjene projekte v Podravju že izvajajo, pa Boris Stergar iz društva za ceste še vedno vidi nekaj izzivov, ki bi lahko naložbe zavlekli. Kot prvi stalni je zagotovo denar, vse več težav pa imamo tudi z dovoljenji, ki po Stergarjevo pogosto ne opravljajo svoje vloge, ampak zgolj birokratsko zadržujejo izvedbo investicij.