Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

V mariborskih Študentskih domovih bodo lahko sprejeli vse študente, ki so zaprosili za bivanje. V teh dneh vseljujejo prvih 685 študentov, drugi krog vselitev bo potekal v začetku oktobra. Brucem pa bo v pomoč pri navajanju na novo življenjsko okolje tudi t.i. uvajalni teden, ki ga zanje od jutri naprej (od ponedeljka, 23. septembra) pripravlja mariborska univerza.

V vpisni službi so prejeli 1230 prošenj za sprejem in 1620 prošenj za podaljšanje bivanja. Po pričakovanjih bodo lahko vselili vse, ki izpolnjujejo pogoje. Te dni potekajo vselitve prvih 680 študentov. "Ostali študentje še večinoma niso izpolnjevali pogoja statusa študenta, kajti 9. septembra, ko smo pripravljali prvo prednostno listo, še niso bili vpisani na fakulteto," pojasnjuje vodja pravno-kadrovskega oddelka pri Študentskih domovih Maribor Simona Tomažič Planinšec. Prihodnji teden, ko bodo končali vselitve prve skupine novincev, bodo oblikovali drugo prednostno listo za vselitev v začetku oktobra: "In nanjo bodo uvrščeni vsi študenti, ki bodo izpolnjevali pogoje do datuma priprave liste. Na vselitev bodo ti vabljeni v prvi polovici oktobra."

Tudi letos ne bo v Mariboru brez študentske postelje ostal nihče, ki jo potrebuje. "Računamo na to, da vsi tisti, ki izpolnjujejo pogoje za bivanje v študentskih domovih, da se bodo lahko vselili tam najkasneje v začetku novembra," pravi sogovornica. Študenti, ki so zaprosili za podaljšanje bivanja, bodo odločbe prejeli 16. oktobra.

V Študentskih domovih pa se trudijo tudi, da bi bil za vse novince, bruce, začetek novega življenjskega obdobja čim bolj uspešen: "Zdaj ob vpisu jih opremimo z vsemi potrebnimi informacijami, tukaj je aktiven tudi študentski svet stanovalcev, ki pomaga novincem se privadit na novo okolje," dodaja Simona Tomažič Planinšec.

Mariborska univerza pa na vseh svojih fakultetah v prihajajočem tednu pripravlja t. i. uvajalni teden, ko bodo bruce opremili z vsemi potrebnimi informacijami in jih seznanili z okoljem, v katerega vstopajo.