Foto: FB stran Srednje šole za oblikovanje Maribor
Foto: FB stran Srednje šole za oblikovanje Maribor

Poročali smo že, da je na Srednji šoli za oblikovanje Maribor pred dnevi prejel izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi sindikalni zaupnik SVIZ-a, podobno pa grozi, čeprav zaradi drugih razlogov, še enemu zaposlenemu, prav tako članu tega sindikata. Na številne očitke glede teh postopkov se je odzvala ravnateljica šole Nadja Jager Popović in pojasnila tudi, zakaj se je v primeru sindikalnega zaupnika odločila za najbolj drastičen ukrep.

Nadja Jager Popović, ki vodi to šolo že 4 leta, poudarja, da se na šoli že vrsto let soočajo z internimi težavami v odnosih, razmere pa so se še zaostrile, ko je vlogo sindikalnega zaupnika prevzel Dejan Paska. Ukrepanje je bilo nujno, saj je sindikalni zaupnik med zaposlenimi širil lažne in nepreverjene informacije. »Niti pod razno ni dobil tega ukrepa, ker opravlja sindikalno delo, amapk zaradi tega, ker podpihuje ljudi, da nastopajo proti vodstvu in tudi izvajal psihične pritiske, tako da onemogoča normalno poslovanje in delovno okolje na šoli«, trdi ravnateljica šole in dodaja, da so se nesoglasja pojavila že precej prej. »Gospod, ki je sindikalni zaupnik, je izvajal prekrške že prej in je že bil obravnavan. To, da je zdaj sindikalni zaupnik smatra kot neko zaščito pred odpovedjo, kar pa mu ne dovoljuje, da si lahko privošči kar koli in posega dejansko v avtonomnost vodenja šole«.

Ravnateljica opozarja tudi na neaktivnost Sveta šole

Jager Popovića je okrcala tudi svet šole, ki ga vodi Bojana Galič. Kot pravi, se to na alarmantno stanje in nepravilnosti ne odziva dovolj hitro. »Niso niti organ, ki bi bil v podporo ravnatelju. Ne govorim, da se morajo strinjati z menoj, ampak neko rešitev pa bi morali najti in če bi se pogovarjali pravočasno, na pravilen način, morda danes do tega ne bi prišlo«.
Svet Srednje šole za oblikovanje se bo sestal ob 16-ih 30 ( v petek, 28. 6.) , nekateri člani pa so že napovedali, da bodo zahtevali razširitev dnevnega reda in razpravo o stanju na šoli.

Odziv ministrstva za šolstvo

Za odziv smo prosili tudi ministrstvo za šolstvo, kjer so nam s Sektorja za srednje šole poslali naslednji odgovor:
»Na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport z odpovedjo pogodbe o zaposlitvi zaposlenega na Srednji šoli za oblikovanje Maribor nismo seznanjeni. Doslej nismo zaznali oziroma bili obveščeni o kakršnihkoli težavah ali slabih odnosih na tej šoli. Poklicali smo na šolo, kjer nam je ravnateljica potrdila, da so začeli s postopkom prekinitve delovnega razmerja. Poudariti moramo, da se ta postopek ne vodi na ministrstvu, pač pa na šoli, saj je srednja šola samostojna pravna oseba, ki avtonomno odloča o zaposlovanju svojega kadra.«