FOTO: Bobo Foto:
FOTO: Bobo Foto:

Ta teden je evropski teden boja proti raku materničnega vratu. Slovenija je naredila na tem področju ogromen korak naprej. Po zaslugi presejalnega programa ZORA A cilji stroke so še višji - s cepljenjem proti okužbi s HPV in rednimi ginekološkimi pregledi bi lahko preprečili skoraj vsak nov primer tega raka v Sloveniji.

Med tem ko je bila pojavnost raka materničnega vratu v Sloveniji v preteklosti med največjimi v Evropi, bil je celo drugi najpogostejši rak pri ženskah, pa se danes ne uvršča več med pogoste oblike raka. A kljub temu še vedno letno zboli okoli 120 žensk, od 40 do 50 jih tudi umre. Vodja Klinike za ginekologijo v UKC Maribor Iztok Takač: "Ženske začnejo zbolevati že po 20-em letu starosti in potem do pozne starosti." Pogosteje tiste, ki se ne udeležujejo presejalnih pregledov. Pri takih je rak v okoli 80 odstotkih odkrit v napredovani fazi, ko je zdravljenje manj učinkovito. Zato je ključna preventiva, še opozarja Takač. Slovenske ženske so program ZORA, dobro sprejele: "Od leta 2003, ko smo imeli 211 novih primerov raka, smo v letu 2017 zmanjšali to številko na 82 primerov, kar pomeni, da smo zmanjšali pojavnost raka za dva in pol krat."

Triletna pregledanost v povprečju presega 70 odstotkov, še vedno pa je premajhna pri ženskah po 50. letu starosti in v zdravstvenih regijah Murska Sobota, Koper in Maribor. Predstojnik mariborske ginekologije opozarja tudi na nujnost večje precepljenosti proti humano papilomavirusom, ki se pri nas od leta 2009 izvaja v šestem razredu osnovne šole: "V Sloveniji je precepljenih le 46 odstotkov kar je izjemno slab rezultat."

Pri cepljenih ženskah je do 90 odstotkov manj možnosti, da zbolijo. Pri tistih, ki se ob tem še redno udeležujejo tudi presejalnih pregledov, pa je nevarnost za bolezen minimalna.