V pisnem sporočilu so iz Steklarne Rogaška, kjer bo konec leta le še okoli sedemsto zaposlenih, sporočili, da so odpuščanja posledica prestrukturiranja. Foto: BoBo
V pisnem sporočilu so iz Steklarne Rogaška, kjer bo konec leta le še okoli sedemsto zaposlenih, sporočili, da so odpuščanja posledica prestrukturiranja. Foto: BoBo

V Steklarni Rogaška so - kot so napovedali konec januarja - začeli odpuščati. V tem tednu so odpovedi pogodb o zaposlitvi prejeli prvi odpuščeni delavci. Na seznamu presežnih delavcev se je znašlo 137 delavcev, in ne dvesto, kot so sprva napovedali.

V slatinski Steklarni bodo delavce odpustili v dveh delih. Ta teden podjetje zapušča 81 delavcev, septembra še 56. Za odpuščene delavce celjski Zavod za zaposlovanje že išče nove možnosti zaposlitve, pravi direktorica Alenka Rumbak: "Je perspektiva, delodajalci ponovno zaposlujejo, tako da upamo, da bodo tisti motivirani našli svojo priložnost na trgu."

V Rogaški Slatini upajo, da so pri seznamu presežnih delavcev v Steklarni upoštevali socialni in družinski vidik. Župan Branko Kidrič odpuščenim ponuja konkretno pomoč: "Sofinanciramo samozaposlitve ali nove zaposlitve in letošnjem letu bomo, če bo potrebno sredstva, še povečali, imamo pa tudi dva podjetniška inkubatorja, tam se nudijo svetovanje, delavnice in tako dalje."

Prizadevanja sindikata, da bi odpustili manj kot dvesto delavcev, kot so sprva načrtovali, so bila uspešna, pravi sindikalist v Steklarni Rogaška Stjepan Križnik: "Moram povedati, da smo 54 ljudi 'rešili', ker smo med temi 200 ljudmi našli ljudi, ki bi želeli iti sami, dobili so odpravnino"

Skrbi pa ga prihodnost Steklarne: "Enostavno naročila za naprej, vemo Amerika je obstala, Steklarna živi v veliki meri od Amerike."

V pisnem sporočilu pa so iz Steklarne Rogaška, kjer bo konec leta le še okoli sedemsto zaposlenih, sporočili, da so odpuščanja posledica prestrukturiranja in da jih letos ne načrtujejo več. Celo štipendije ponujajo za steklopihalce in steklobrusilce, so zapisali.