Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Potreba po počitniškem varstvu otrok je velika, zato se pri Zvezi prijateljev mladine Maribor že intenzivno pripravljajo nanj. Otroke bodo poleti vključili v ustvarjalne delavnice, lahko bodo šli tudi na sredin izlet, v program pa je vključeno tudi kosilo.

Starši se za počitniško varstvo otrok zelo zanimajo, prijavnice za varstvo in celoten program bodo objavljeni 15. junija na spletni strani Zveze prijateljev mladine Maribor, tri dni kasneje pa tudi v tiskani izdaji Večera. Takrat bodo starši lahko otroke tudi prijavili v program: »Zato smo se letos odločili, da pripravimo dve obliki počitniškega varstva, ki vključujeta aktivnosti po programu – tematski izleti, tematske delavnice… in bodo starši lahko vključili otroke od prvega do petega razreda. Potekalo bo v paketu enega, oziroma dveh tednov, tako da se bo varstva lahko udeležilo čim več otrok,« pravi Tadeja Dobaj iz Zveze prijateljev mladine Maribor. Razlika med dvema oblikama počitniškega varstva, ki ga deloma subvencionira občina Maribor, je v ceni: »Prvo stane trideset evrov, drugo pa petinštirideset, saj vključuje tudi sredin izlet,« dodaja Tadeja Dobaj.

Omislili so si še program s športno naravoslovnimi vsebinami, ki ga bodo izvedli na Pohorju za malo starejše otroke oziroma mladostnike od 12. leta. Otrokom iz socialno ogroženih družin bodo stroške varstva pokrili iz donatorskih virov ali prispevkov, ki jih zbirajo v okviru akcije Pomežik soncu. Za letovanja pa prijave že zbirajo: »Tako da so prve tri izmene v Poreču že zasedene, pa tudi prva izmena na Pohorju, res pa je, da zmogljivosti nismo napolnili čisto do roba,« pravi Dobajeva, saj še čakajo navodila od pristojnih zdravstvenih institucij in vlade.