V Lenartu so včeraj popoldne smeti zagorele že petič letos. Po treh požarih v podjetju Salomon je bil to drugi požar v lenarški enoti podjetja Saubermacher. Kot so sporočili s policije, je šlo za samovžig, zaradi hitrega posredovanja gasilcev pa škoda, tudi za okolje, naj ne bi bila velika.

Krajani Lenarta so kljub temu ogorčeni in opozarjajo, da kljub temu, da se požari smeti vrstijo, ostaja neodgovorjeno vprašanje, zakaj se to dogaja in kako bodo pristojni ukrepali, da do tega več ne bo prihajalo.
Včerajšnji požar so sicer takoj zaznali javljalniki požara, zelo hitro pa so se odzvali tudi gasilci, ki so se prav takrat pripravljali na vajo. Goreli so nenevarni mešani odpadki, je pojasnil eden od direktorjev podjetja Saubermacher Slovenija Rudi Horvat, glavna težava ostaja – tako kot pri vseh lenarških in drugih požarih smeti – kopičenje odpadkov. Kot še pravi Horvat, je teh preveč povsod po Sloveniji in to ne le komunalnih, tudi blata iz čistilnih naprav, stekla, lesnih in gumenih odpadkov. In to kljub temu, da je konec avgusta začela veljati Uredba o skladiščenju trdnih gorljivih odpadkov na prostem, ki pa za podjetja za ravnanje z odpadki določa prehodno obdobje od enega do treh let.

Foto: Radio Maribor/Lidija Cokan
Foto: Radio Maribor/Lidija Cokan