Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Večino napak so izvajalci, podjetje Markomark Nival in podizvajalci, v okviru garancije brezplačno odpravili, čakajo pa še na popravilo ograje in sanacijo vlage na hodniku, pravi ravnateljica Vrtca Studenci Marjanca Karba.

Ni pa mogoče zamenjati lesa na igralih, ki se cepi in na katerem bi se lahko otroci zaskalili. Zaradi nižanja stroškov gradnje in sistema javnih razpisov, ki pred kakovost postavlja nizko ceno, so izvajalci namreč namestili manj kakovosten smrekov les, ki ga vodstvo vrtca sicer ne priporoča, pojasnjuje Karba.

V zadnjih dnevih, ko je vreme toplejše, pa so se pojavile še težave s pomanjkanjem sence. Zaradi racionalizacije stroškov gradnje so namreč iz projekta umaknili senčila na terasi in vzhodni strani vrtca, drevesa na igrišču pa še niso dovolj zrasla, da bi dajala senco, dodaja ravnateljica. V pisarni svetovalne delavke temperatura doseže tudi do 35 stopinj Celzija, na igrala in teraso pa otroke spuščajo v hladnejših in bolj senčnih delih dneva, še pravi.

Ravnateljica pojasnjuje, da učilnice hladijo z zapiranjem žaluzij, terase v vročini ne uporabljajo, pomagali pa si bodo tudi z nabavo dežnikov in namestitvijo zaščitnih plaht nad peskovnike.

Karbova sicer poudarja, da so razmere v novem poslopju neprimerljivo boljše kot v starem, ki je bilo v razsulu, in da kljub pomanjkljivostim zdravje in varnost otrok nista ogrožena. Za odziv smo prosili tudi ustanovitelja vrtca, mariborsko občino, na odgovore pa še čakamo.