Trenutno se predvaja:
Maribor 0
21. februar 2019 ob 15:12 Maribor Novice

Vlada zavrnila spremembo zakona Lex Magna

Vlada je danes zavrnila spremembo zakona Lex Magna, ki ga je po dogovoru z okoljevarstveno organizacijo ROVO, pripravilo ministrstvo za gospodarstvo. Kljub temu pa tožbe s strani ROVO-a na upravnem sodišču ne bo

Poudarki

  • ROVO vztraja, da je zakon o vodah sporen, vendar pa tožbe na upravnem sodišču zaradi okoljevarstvenega dovoljenja Magne ne bodo vlagali.

Vlada je danes zavrnila spremembo zakona Lex Magna, ki ga je po dogovoru z okoljevarstveno organizacijo ROVO, pripravilo ministrstvo za gospodarstvo. Kljub temu pa tožbe s strani ROVO-a na upravnem sodišču ne bo.

Kot je po današnji seji vlade povedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek, so služba vlade za zakonodajo in več ministrstev predlog sprememb zakona zavrnili, saj želijo, da se odprte okoljske tematike rešuje sistemsko. "Zato smo se soglasno odločili, da to rešujemo z ministrstvom za okolje in prostor," je dejal Počivalšek.

ROVO pa še vedno vztraja, da je zakon o vodah sporen, vendar pa tožbe na upravnem sodišču zaradi okoljevarstvenega dovoljenja Magne ne bodo vlagali. Zagotavljajo, da se bodo držali na sestanku prejšnji teden sklenjenega dogovora, kljub temu da zakon Lex Magna ne bo popravljen. A kot nam je pojasnil župan občine Hoče Slivnica Marko Soršak, ki je bil prav tako prisoten na sestanku, je bilo malo verjetno, da bi bil lahko popravek zakona sprejet.

Ob tem pa v ROVO-u pričakujejo, da bo svoje opravilo tudi ministrstvo za okolje in prostor in pripravilo ustrezne zakonske popravke zakona o vodah, ki naj ne bi bil sporen zgolj v 69. členu. To pa pomeni, da bo 11. marca, Magnino okoljevarstveno dovoljenje postalo pravnomočno. To so v Magni pozdravili že prejšnji teden, v trenutno dogajanja pa se, enako kot doslej, ne želijo vpletati in ga komentirati, saj gre za notranjepolitično zadevo. Želijo pa si, da bi lahko začeli delati v najkrajšem možnem času.

Aleks Horvat, STA

Nazaj na vrh