Na razpis mariborske občine za javno-zasebno partnerstvo, v sklopu katerega bodo v mestu vzpostavili mrežo kolesarskih izposojevalnic, sta se prijavila dva ponudnika. Projekt, ocenjen na 2,3 milijona evrov, naj bi zaživel prihodnjo pomlad.

Na razpis sta se prijavili podjetji Europlakat in Nomago, zaradi nepopolnih ponudb pa ju bodo pozvali k dopolnitvi vlog, pojasnjujejo na mariborski občini. Dodajajo, da bodo po pridobljenih dopolnitvah izvedli 2. fazo postopka, to je tako imenovani dialog. V tej fazi razpisa bosta morala ponudnika pripraviti tehnično rešitev sistema izposoje koles; sledila bo oddaja končnih ponudb, po kateri bodo izbrali ekonomsko najugodnejšega ponudnika. Andraž Mlakar iz občinskega Urada za promet pove, da bo izbrani zasebni partner prevzel vse aktivnosti sistema za izposojo koles v sklopu 15-letne koncesije: »Tako implementacijo sistema, marketing, vzdrževanje, upravljanje, zavarovanje in obnovo v času koncesije. Mariborska občina pa bo v ta namen brezplačno podelila zemljišča, na katerih je predvideno postavljanje kolesarskih postaj.«

Postajališča za kolesa bodo med seboj oddaljena manj kot 500 metrov, sprva pa jih bodo postavili v starem mestnem jedru. »Predvideno je, da bo sistem v začetni fazi imel 15 postaj, v nadaljevanju pa se bodo lahko postajališča dodajala še na drugih lokacijah,« pojasnjuje Mlakar in dodaja, da bo za izposojo na voljo 130 koles. Namen vzpostavitve takega sistema je spodbujanje trajnostne mobilnosti. Cene izposoje koles še niso določene, po predvidevanjih pa naj bi bilo treba za letno naročnino odšteti tri evre, izposoja do ene ure pa bi bila nato brezplačna. Dodatne ure izposoje pa bo treba plačati, saj upajo na čim pogostejšo uporabo koles za kratke razdalje. Kolesa bo mogoče rezervirati tudi z mobilno aplikacijo.

Foto: Oglasno sporočilo
Foto: Oglasno sporočilo