Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Potem ko so na mariborski občini izbrali arhitekturno rešitev za novo Zdravstveno postajo Tabor, je zdaj v pripravi tudi natečaj za arhitekturno rešitev za Zdravstveno postajo Tezno. Ta zdaj deluje v dotrajanih, najetih prostorih, gradnja novega, sodobnega objeta pa bi se lahko začela šele leta 2022. Načrtovana novogradnja je uvrščena na vladni seznam pomembnih investicij, zaradi česar si lahko zanjo obetajo državno financiranje.

Arhitekturni natečaj za novo ZP Tezno je tik pred objavo, pojasnjuje mariborski podžupan Gregor Reichenberg: "Upamo, da bomo dobili korektne rešitve za ta nov, pomemben objekt, saj vsi vemo, da je sedanji v izjemno slabem stanju."

Sedanji, razpadajoči objekt, ki ga imajo v najemu, ni več primeren ne za zdravstvene delavce ne za paciente, dodaja direktor ZD Adolfa Drolca Maribor Jernej Završnik: "Stavba je stara, okolje, na žalost, takšno, kakršno pač je. Mislim, da se uporabniki upravičeno pritožujejo, in se zahvaljujem za dolgoletno razumevanje. Tudi mi pa si želimo, da se zgodba na Teznu premakne naprej."

Gradnja nove ZP se zamika iz leta v leto. Zadnji datum predvidenega začetka gradnje je bil konec prihodnjega leta, a kot kaže, tudi to ne bo izvedljivo. Pot od izbire arhitekturne rešitve do začetka gradnje bo trajala še približno leto in pol, tako da je začetek gradnje nove ZP Tezno realno pričakovati šele v letu 2022, dodaja Reichenberg.

Ker je ta novogradnja uvrščena tudi na seznam pomembnih investicij, s katerimi želi vlada pospešiti izhod iz krize, pa si lahko občina zanjo obeta državna sredstva v višini 5 milijonov evrov.