Trenutno se predvaja:
Maribor 4
2. oktober 2018 ob 11:50 Maribor Novice

Začetek kurilne sezone v individualnih stavbah

Foto: BoBo

Zaradi nizkih temperatur se je prejšnji teden začela kurilna sezona v večstanovanjskih stavbah, kuriti pa so začeli tudi lastniki stanovanjskih hiš.

V Sloveniji je okrog 480 tisoč kurilnih naprav in za njihovo pravilno delovanje so odgovorni njihovi lastniki. Dimnikarji zato pozivajo uporabnike, in to prav posebej ob začetku kurilne sezone, naj poskrbijo za redno opravljenost dimnikarskih storitev in naj upoštevajo njihova priporočila. Le tako je namreč mogoče preprečiti prekomerno obremenjevanje okolja s kurjenjem in tudi dimniške požare. Poleg rednih pregledov kurilnih, dimovodnih in prezračevalnih naprav je za varno ogrevanje z lesno biomaso pomembna tudi pravilna izbira in priprava kuriva. Vlažnost drv ne sme presegati 25 %, suhost kuriva pa bodo po novem ob rednih pregledih preverjali tudi dimnikarji.

Nekaj novosti je tudi pri vpisovanju novih kurilnih naprav v evidenco, pri čemer dimnikarji preverijo, ali naprava ustreza predpisom. Novost je tudi to, da bo vsakemu dimniškemu požaru sledil izredni dimnikarski pregled.

Lidija Cokan

Nazaj na vrh