Foto: Arhiv avtorja/Občina Ruše/Atelje Ostan Pavlin
Foto: Arhiv avtorja/Občina Ruše/Atelje Ostan Pavlin

V Rušah so po pridobitvi gradbenega dovoljenja začeli pripravljalna dela za obnovo Trga vstaje. Osrednji trg ob občinski stavbi deli cesta, polovici pa bodo obnavljali ločeno v prihodnjih dveh letih.

Priprave na obnovo trga so se začele prejšnji teden s postavitvijo ograje in odstranitvijo nekaterih dreves v skladu s strokovnim mnenjem arborista. Premestili so spominski plošči in spomenik pred staro kaplanijo. Kmalu pa bodo začeli tudi začetna zemeljska dela. Načrti predvidevajo obnovo trga v skladu z odgovori, ki jih je občina zbrala z anketo med občani. Sodelujoči so si zaželeli predvsem prostora za druženje, pravi županja občine Ruše Urška Repolusk:

"Trg bo kombinacija zelene površine z drevesi, ki jih ohranjamo, in pa seveda tudi tlakovanega dela v dveh nivojih v smislu neke vrste prireditvenega prostora, prostora za druženje."

Obnova bo postopna. Prihodnje leto načrtujejo obnovo severnega, leta 2022 pa še južnega dela trga. Izvajalca še niso izbrali, pojasnjuje županja:

"Pričakuje se, da bo izbran v začetku leta in potem začemo z ureditvijo v smislu tlakovanja, vsekakor pa seveda tudi s pregledom komunalne infrastrukture v zemlji in verjetno tudi ureditvijo tega."

Investicija je ocenjena na skupno 420 tisoč evrov, preverjajo pa še možnosti sofinanciranja.