Na direkciji sicer ocenjujejo, da bi z gradnjo lahko pričeli sredi letošnjega leta in jo zaključili predvidoma prihodnje leto. Foto: MMC RTV SLO
Na direkciji sicer ocenjujejo, da bi z gradnjo lahko pričeli sredi letošnjega leta in jo zaključili predvidoma prihodnje leto. Foto: MMC RTV SLO

Direkcija za infrastrukturo je na portalu javnih naročil objavila razpis, s katerim išče najugodnejšega ponudnika za gradnjo zahodne obvoznice v Slovenski Bistrici, ki jo poleg občine najtežje pričakujejo predvsem v podjetju Impol. V sklopu projekta bodo namreč hkrati položili kablovod, s katerim si bodo zagotovili zanesljivo energetsko oskrbo.

Kot je razvidno iz objavljenega razpisa, je rok za oddajo ponudb 27. februar, ko bodo te odprte, pri izbiri pa bo najpomembnejše merilo najnižja ponudbena cena. Izbrani izvajalec bo moral dela opraviti v 480 dneh od uvedbe v delo.

V sklopu projekta bodo med drugim gradili dobrega 1,3 kilometra dolgo dvopasovno cesto s kolesarsko stezo in stezo za pešce na obeh straneh, priključne ceste, križišča ter odvodnjavanje padavinskih in odpadnih voda. Hkrati bodo poskrbeli za vodovodno, plinsko, telekomunikacijsko in kabelsko omrežje ter elektroenergetsko infrastrukturo.

Na direkciji sicer ocenjujejo, da bi z gradnjo lahko pričeli sredi leta 2020 in jo zaključili predvidoma leta 2021. Projektantska ocena vrednosti del znaša 7,2 milijona evrov, a bo dejanska cena znana po izvedbi razpisa.

Za dokončanje obvoznice si že nekaj let še posebej prizadeva Impol, eden največjih slovenskih izvoznikov, ki je na pretekle obljube države nazadnje spomnil septembra letos na sestanku s štajerskimi poslanci. Prejšnji infrastrukturni minister Peter Gašperšič je namreč že predlani podpisal sporazum, na podlagi katerega bi morali z gradnjo obvoznice že začeti, a dogovoru vlada vse do letos ni zagotovila denarja.

Bistriški predelovalec aluminija Impol je medtem uspel pridobiti nove posle za velikana BMW in Samsung, za katere potrebuje dodatne zmogljivosti, tudi dovolj zmogljivo dobavo elektrike, saj se sedanji kablovod pregreva, zato morajo zdaj, če želijo delovati v trenutnem obsegu proizvodnje, občasno odklapljati posamezne naprave.