Inštitut Wcycle je pripravil nadaljevanje akcije »Zamenjaj in pridelaj«, saj je bila spomladanska zelo uspešna. Še danes in jutri do 18. ure zbirajo na dvorišču gostinskega lokala nasproti Doma Danice Vogrinec Maribor odsluženo in še delujočo električno in elektronsko opremo in še druge uporabne predmete.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

Odpadna električna in elektronska oprema je ena od najhitreje rastočih vrst odpadkov na svetu in predstavlja veliko grožnjo okolju in zdravju ljudi. Lani je na svetu nastalo 53,6 milijonov ton elektronskih odpadkov, odziv ljudi že na prvo tovrstno zbiranje odpadkov pa je zaposlene pri Inštitutu Wcycle zelo presenetil: "Velik spekter odpadkov smo zbrali, med katerimi so tudi takšni, ki sploh še niso bili uporabljeni," pravi direktor Tine Šalamon.

Predmete prevzame društvo Aktiviraj se s svojo Ropotarnico, malenkost jih popravijo in očistijo ter jih prodajo ali predajo socialno ogroženim. Občanka Dragica Ferlan: "Pregledala sem vse omare in prinesla, kar imam, DVD predvajalnik, pa likalnik, skratka, stvari, ki jih sploh ne potrebujem več."

Vodilni partner pri projektu Urbana zemljina za hrano je Mestna občina Maribor. Stvari je mogoče... "zašiti, popraviti, ponovno uporabiti in prodati in mislim, da se je v svetu začela kampanija o ponovni uporabi izdelkov, ki so bili popravljeni," pravi Brina Lazar iz Projektne pisarne. Občani, ki v akciji ponovne uporabe sodelujejo, prejmejo v zameno za še uporaben predmet vrečo rodovitne zemljine, semena začimbnic in lončke, kamor lahko rastline posadijo.