Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano, s sedežem v Mariboru - v njihovih enotah med drugim testirajo vzorce na prisotnost koronavirusa. Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano, s sedežem v Mariboru - v njihovih enotah med drugim testirajo vzorce na prisotnost koronavirusa. Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano, s sedežem v Mariboru, je največji javnozdravstveni laboratorij v Sloveniji. V njihovih enotah med drugim testirajo vzorce na prisotnost koronavirusa, odvzete na vstopnih točkah. Pojav novega virusa je tako bistveno vplival na njihovo delo, ki pa je ključno tudi za obvladovanje epidemije.

Zaradi novega koronavirusa se je obseg dela v enotah Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano povečal tudi do desetkrat: "Mi smo morali podaljšati delovni čas tudi na tri izmene, kar je zahtevalo dodatno usposabljanje in vključevanje kadra," pojasnjuje Tjaša Žohar Čretnik, direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, kjer opravljajo analize brisov, odvzetih bolnikom s sumom na koronavirus.

"Te vzorce potem analiziramo na prisotnost virusnih delcev, vzpostavili smo tudi metode za ugotavljanje prisotnosti protiteles. Kar je zelo pomembno za uspešno obvladovanje epidemije," še dodaja Tjaša Žohar Čretnik. "V svetu zdaj vsi poudarjajo, da so bile na področju obvladovanja epidemije uspešne tiste države, ki imajo ustrezne kapacitete za laboratorijsko testiranje, ker je to osnovni pogoj, da lahko izvajamo potrebne ukrepe."

V Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano pa opravljajo tudi raziskave, poleg analiz genoma novega koronavirusa se ukvarjajo tudi s serološkimi raziskavami. Mikrobiologinja Maja Rupnik: "Ali se sploh pojavljajo protitelesa pri ljudeh, v kakšnem času, kako dolgo ta protitelesni odziv traja in je to bil tudi pomemben del naših raziskav, ki je potekal skupaj z UKC Maribor."

Spremljanje novega koronavirusa bodo v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano v kratkem vključili v njihove redne programe, med katerimi je že spremljanje gripe, ošpic, rdečk in drugih povzročiteljev bolezni.