Festival Lent v Mariboru, ki bo letos od 20. do 29 junija, je festival, ki gradi na treh desetletjih znanja in izkušenj. Ne ponavlja vzorcev komercialno usmerjenih festivalov, ampak stavi na širino, odprtost, vključevanje in povezovanje. Ob današnjem podpisu pogodbe med predstavniki festivala z generalnim pokroviteljem festivala, Zavarovalnico Sava, so organizatorji predstavili podrobnosti letošnjega programa in tudi novosti.

Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik

Festival Lent s svojim mnogoplastnim prepletanjem kulture, umetnosti, glasbe, gledališča, kulinarike in druženja uspešno nagovarja obiskovalce vseh starosti in okusov. »Glavno prizorišče bo umeščeno na Trg Leona Štuklja, tam bo Glavni oder, naša velika želja je, da letos združimo Večerov in Jurčkov oder, ob Dravi, saj je prav reka Drava tista, ki je vzpodbudila festival in mu daje poseben poudarek,« pravi direktor Narodnega doma Maribor Vladimir Rukavina.

Mladinin oder bo letos v kleti Narodnega doma, zelo dobro pa so se lani prijeli tudi mladi glasbeniki z odrov Pozor!Muzika na cesti in bodo utrip ulic popestrili tudi letos, žal pa letos med nastopajočimi ne bo uličnih gledališč Ana Desetnica. Bo pa seveda praznik folklornih skupin Folkart, letos pridejo folkloristi iz Mehike, otoka Guam, Pekinga, Irske in drugod. Folkart je bil, pravi producentka Alenka Klemenčič: »prvi folklorni festival na svetu, deležen častnega pokroviteljstva UNESCA.«
Za vse, ki želijo uživati v vseh desetih dneh festivala na sedmih prizoriščih z več kot petdesetimi prireditvami ponujajo organizatorji tudi letos Lento za 25 evrov, »Tisti, ki bo imel Lento, bo imel na vse plačljive prireditve 40 odstotkov popusta,« še dodaja Vladimir Rukavina.

Predstave si bo tako mogoče ogledati na Glavnem odru, stand – up večere v Vetrinjskem dvoru, komedije na Minoritih in glasbenike na Jazzlentu, kjer bo med drugim nastopil tudi nigerijski superzvezdniški kitarist Bombino.