Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Slovenska Karitas že enajsto leto vabi k podpori in sodelovanju v akciji Pokloni zvezek. Do zdaj se je prijavilo že 237 osnovnih šol in 93 vrtcev, zvezkov pa ne bo preveč, saj jih zbirajo za več kot 11 tisoč socialno ogroženih otrok.

Vsak otrok, ki daruje nov, velik, črtani zvezek, prejme razglednico, na katero doma ali v šoli napiše sporočilo, misel, pozdrav ali pa nariše risbo za skritega prijatelja v stiski, ki bo zvezek prejel. »Ta sporočila so zelo zanimiva, Florijan, na primer je napisal: Živjo, upam da ti bo zvezek koristil. Želim ti, da ti zvezek prinese srečo, pa je napisala Meta,« pravi predsednik Nadškofijske karitas Maribor Branko Maček.

Lahko donirate tudi denar

V nekaterih šolah bodo učenci zadnje triade pripravili tudi koncert ali drug dogodek in namesto vstopnine zbirali zvezke. Lahko pa pomagate tudi tako, da na številko 1919 pošljete SMS z vsebino ZVEZEK ali ZVEZEK5 in darujete evro ali 5 evrov za pomoč za šolske potrebščine socialno ogroženim slovenskim osnovnošolcem.

Akcija bo trajala do konca maja

»Akcija bo trajala do konca maja, saj starši zaprosijo za šolske potrebščine že konec tega šolskega leta in tako vemo, kaj moramo še dokupiti,« dodaja Branko Maček, saj na Karitasu ne delijo samo zvezkov, ampak zbirajo tudi denar za plačilo delovnih zvezkov. »K sreči se je na šolah uveljavilo, da ni potrebno več plačevati obrabnin za učbenike.«

Lani so zbrali 29 tisoč zvezkov

Akcija je bila v minulih letih zelo uspešna, samo lani so v njej zbrali 29 tisoč zvezkov.