Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec

Ob svetovnem dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč, ki bo v nedeljo, je mariborski Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu na Srednji prometni šoli pripravil okroglo mizo o varnosti v prometu. Dijaki so prisluhniti zgodbi Mateja Lednika, ki ga je nesreča priklenila na voziček. Na demonstracijski napravi pa so lahko preizkusili, kaj se zgodi s potnikom med prevračanjem vozila.

Življenje ni rezervni del, je slogan letošnjega svetovnega dne spomina na žrtve prometnih nesreč. Hitrost, neupoštevanje cestnoprometnih predpisov in alkohol so še vedno najpomembnejši vzroki zanje. Da jih lahko preprečimo, je bilo glavno sporočilo okrogle mize. Kako zelo ti lahko huda nesreča spremeni življenje, je mladim predstavil Matej Lednik, ki se je odpravil na nedeljsko vožnjo z motorjem, domov pa se vrnil čez več mesecev na invalidskem vozičku: "Zdi se mi, da mladi po vsem tem drugače razmišljajo in če s tem preprečimo vsaj eno žrtev, smo naredili veliko." Že desetletje sodeluje z Zavodom Vozim, ki želi mladim vcepiti odgovorno udeležbo v prometu, "tako da se iz naših izkušenj in napak naučijo, da je treba mladost uživati v mejah previdnosti."

Dijake je s svojo zgodbo o hudi poškodbi, zdravljenju in o stvareh, ki jih zdaj ne more početi ali pa pri njih potrebuje pomoč, pretresel.
Cilj te in drugih preventivnih akcij je preprečiti prometne nesreče, še posebej tiste s hudimi posledicami. Glavno sporočilo okrogle mize na Srednji prometni šoli pa je bilo: Naj se nam nikoli nikamor ne mudi.