Foto: Televizija Maribor/Franja Pižmoht
Foto: Televizija Maribor/Franja Pižmoht

Potapljaško društvo Maribor danes prireja 28. mednarodno ekološko akcijo Drava 2020 – NI NAM VSEENO. Potapljači so že tradicionalno očistili del rečne struge, posebna pozornost pa je namenjena ozaveščanju o rečnem ekosistemu in živalim.

Mariborski potapljači, ki so se v Dravo potopili sočasno s ptujskimi in varaždinskimi kolegi, so letos iz reke potegnili za okoli 4 kubike kosovnih odpadkov. Med drugim tudi skiro, ki se je v reko pred kratkim skotalil majhnemu dečku, s čimer so ga neizmerno osrečili. A takšne akcije so le opozorilo, za reko moramo skrbeti vsak dan. Predsednik Ribiške družine Maribor Bojan Javornik pravi, da je reka danes na videz veliko bolj čista kot nekoč, a težave ostajajo –opozarja predvsem na težavo mulja iz avstrijskih elektrarn, ki ovira drstenje večine avtohtonih rib. Nekatere ne bi preživele, če jih v reko ne bi vlagali ribiči.

Zato so letos posebno pozornost posvetili ozaveščanju o rečnem ekosistemu in živalih, tudi z delavnicami za otroke.

Obiskovalci so se lahko udeležili tudi ekološkega pohoda ob reki med Koblarjevim zalivom in Vodnim stolpom ter vožnje s splavom, popoldne pa bodo Pokrajinskemu muzeju Maribor predali srednjeveško topovsko kroglo, ki so jo v reki našli lani. Prireditev bodo sklenili s kronanjem Kralja Drave.