Primož Premzl, dobitnik Schwentenerjeve nagrade 2020 s kipcem Mirsada Begića in delom knjižnega opusa iz Umetniškega kabineta Foto: Radio Maribor/Boštjan Lah
Primož Premzl, dobitnik Schwentenerjeve nagrade 2020 s kipcem Mirsada Begića in delom knjižnega opusa iz Umetniškega kabineta Foto: Radio Maribor/Boštjan Lah

Primož Premzl, mariborski galerist, založnik in zbiralec domoznanskega gradiva je dobitnik letošnje Schwentnerjeve nagrade za življenjsko delo na področju založništva. Nagrado podeljuje Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev pri Gospodarski zbornici Slovenije ob odprtju slovenskega knjižnega sejma, ki se danes začenja na spletu.

Primož Premzl je izjemen založnik, angažiran kulturni ustvarjalec in raziskovalec kulturne dediščine, ki je s svojim delom v skoraj treh desetletjih pomembno sooblikoval slovensko kulturno zakladnico, vendar je bil njegov trud doslej spregledan, je zapisano v obrazložitvi nagrade, in še, da Schwentnerjevo nagrado prejema za izjemen in samosvoj založniški opus.

"Nagrado sprejemam počaščen in z velikoradostjo. V njej se skriva 28 let moje založniške poti in vesel sem, da so v mojem delu prepoznali kakovost«, pravi nagrajenec Primož Premzl.

Premzl je izdal 53 knjig s področja umetnostne zgodovine, zgodovine in etnologije, mnoge se ponašajo z nagradami in priznanji za izjemen vsebinski in estetski prispevek. Med drugim je izdal faksimile Statuta mesta Ptuj iz leta 1376, njemu najdragocenejša pa je knjiga Mariborske vedute, ki je nastajala kar 11 let. Izdal je tudi monografijo Novi Maribor, leta 2018 je zbral in uredil slikovno gradivo za knjigo o Rudolfu Maistru, sodeloval pa je tudi pri monografiji 100 let Slovenskega narodnega gledališča Maribor.

»Visoki kriteriji in strast do zgodovine, raziskovanja in knjig so merila, ki me vodijo že več kot 40 let«, še pravi nagrajenec.

Na založniško raziskovalni poti so ga spremljali veliki strokovnjaki, kot so Ivan Stopar, Jože Curk in Sergej Vrišer, ki so pomembno sooblikovali mnoge knjižne izdaje, še pravi Premzl, in da si v zadnjih mesecih prizadeva za digitalizacijo obsežne domoznanske zbirke, ki jo oblikuje že več kot 40 let.