Trenutno se predvaja:
Maribor 11
26. marec 2020 ob 15:34 Radio Maribor

Banke čakajo na začetek veljave novega zakona o odlogu kreditov

Banke pripravljajo najrazličnejše načine podaljšanja plačila, čakajo pa tudi na začetek veljavnosti novega zakona o odlogu plačila obveznosti kreditojemalcev 
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Izpad dohodka zaradi ukrepov zajezitve širjenja koronavirusne bolezni 19 bo marsikomu onemogočil plačilo kreditnih obrokov. Banke zato že pripravljajo najrazličnejše načine podaljšanja plačila, čakajo pa tudi na začetek veljavnosti novega zakona o odlogu plačila obveznosti kreditojemalcev.

Nov zakon, ki še ni v veljavi, bo kreditojemalcem omogočil, da zaprosijo za 12-mesečni odlog plačila pogodbenih obveznosti. Banke se na to že pripravljajo. Tako bodo na Novi KBM oblikovali standardizirano vlogo, s katero bodo kreditojemalci lahko lažje in učinkoviteje zaprosili za moratorij. Informativno vlogo za odlog plačila pa lahko tisti, ki so se morebiti že znašli v denarnih težavah, pošljejo takoj.

V Delavski hranilnici so nam pojasnili, da imajo vzpostavljeno politiko ravnanj v primeru zamujanja plačila zapadlih obveznosti iz kreditne pogodbe. Tako poskušajo s kreditojemalcem poiskati najugodnejšo rešitev in sprejeti ukrepe za lažje odplačilo obveznosti. Čakajo pa tudi na začetek veljave novega zakona.

Iz nekaterih drugih bank pa so nam sporočili, da se pridružujejo skupnemu stališču Združenja bank do novega zakona. V njem poudarjajo, da bi bilo novi zakon treba dopolniti z ukrepom, ki bi omogočil popolno elektronsko poslovanje brez fizičnega obiska za preverjanje zadolženosti, sklepanja aneksov in samodejnega podaljšanja zavarovanj kreditov. Opozarjajo tudi, da zakon ne opredeljuje izvzetja odloženih posojil iz stroge obravnave kapitalskih zahtev, ki so v primerih odlogov plačil zaradi likvidnostnega primeža še posebej zaostrene. Zagotavljanje svežega financiranja bi se posledično lahko znižalo. S tem pa bi se okrepila tveganje kapitalske neustreznosti in poslovna izguba. Banke in hranilnice so po mnenju Združenja bank zaradi dobre likvidnosti in kapitalizacije sposobne sprejemati tudi določena kreditna tveganja.

Aleks Horvat

Nazaj na vrh