Trenutno se predvaja:
Maribor -2
3. december 2020 ob 15:20 Maribor Radio Maribor

Če bodo razmere ugodne, utegne proizvodnja v Magni v Hočah steči kmalu

Magnina tovarna v Hočah je zaprta že od sredine junija, v njej dela le okrog 40 zaposlenih, predvsem vzdrževalcev, medtem ko so preostale prezaposlili v tovarno v Gradcu. A če bodo razmere ugodne, utegne proizvodnja v Hočah steči že kmalu
Foto: BoBo
Foto: BoBo

Magnina tovarna v Hočah je zaprta že od sredine junija, v njej dela le okrog 40 zaposlenih, predvsem vzdrževalcev, medtem ko so preostale prezaposlili v tovarno v Gradcu. A če bodo razmere ugodne, utegne proizvodnja v Hočah steči že kmalu. Neuradno je namreč slišati, da naj bi Magna električne avtomobile za ameriški Fiskar izdelovala prav v Sloveniji.

Magna je sredi oktobra z ameriškim proizvajalcem avtomobilov Fiskar podpisala pogodbo o izdelavi električnih avtomobilov. Do konca tega leta naj bi bilo znano, kaj bo to pomenilo za tovarno v Hočah, neuradno pa je slišati, da naj bi proizvodnja tam kmalu znova stekla. Dober znak za to naj bi bilo tudi dejstvo, da Magna nikogar od 200 zaposlenih v Hočah ni odpustila, vsem bodo začasno napotitev na delo v Gradcu podaljšali do konca novega leta, iščejo pa tudi nove zaposlene. Predsednik Konfederacije slovenskih sindikatov Gvido Novak: "V Gradcu so zaradi bolezni covid in karanten skorajda prisiljeni zapirati proizvodne linije in zaradi tega zaposlujejo nove delavce v Hočah."

Po pogodbi o podelitvi državne subvencije mora namreč Magna v Hočah do konca leta 2022 zaposliti 404 ljudi. Za to bi morala izpeljati tudi načrtovano širitev obrata, za kar potrebuje okoljevarstveno soglasje, spremembe v občinskem prostorskem načrtu in gradbeno dovoljenje. Vlogo za okoljevarstveno soglasje so na Arso sicer vložili že pred dvema letoma in pol, a ves čas je bilo jasno, da se za širitev ne bodo odločili, dokler za to ne bo potreb na trgu.

Lidija Cokan

Nazaj na vrh