Trenutno se predvaja:
Maribor 24
9. september 2020 ob 14:06 Maribor Radio Maribor

Festival migrantskega filma na poti - v Mariboru

...tako so organizatorji poimenovali projekcije filmov v drugih krajih po Sloveniji
Domicil Festivala migrantskega filma je v Ljubljani, izbor filmov danes in jutri prihaja tudi v Maribor in v Mursko Soboto/ Foto: Jasna Rajnar Petrović
Domicil Festivala migrantskega filma je v Ljubljani, izbor filmov danes in jutri prihaja tudi v Maribor in v Mursko Soboto/ Foto: Jasna Rajnar Petrović

Mednarodni festival migrantskega filma, ki ga Slovenska filantropija tradicionalno pripravlja ob svetovnem dnevu beguncev, 20. junija, so letos zaradi znanih razlogov prestavili na september, med sedmim in desetim. Letos ima podnaslov – Resnica za masko. Domicil festivala je v Ljubljani, projekcije pa so tudi drugod; danes ob 16-ih bodo v Hiši sadežev družbe v Murski Soboti in Mariboru, v Intimnem kinu GT22.

Filmi 11. festivala migrantskega filma nam vsem nastavljajo ogledalo, tudi v vitrini/ Foto: Jasna Rajnar Petrović

Mednarodne produkcije različnih žanrov naslavljajo tako posameznike in skupine v lokalnih okoljih kot tudi vlade. Pomembno je namreč razumeti človeške zgodbe in ljudem pomagati pri vključevanju v družbo. Marina Uzelac iz Slovenske filantropije:"Mislim, da je že nekako preživeto to, da računamo, da bodo države poskrbele za vse, in tudi naša država, zato želimo opozarjati na solidarnostno noto, da lahko marsikaj spremenimo mi kot posamezniki."

Uvod v nocojšnje projekcije v mariborskem GT22 bo ob 19-ih pogovor z Ano Tasič o Afganistanu in razlogih, zakaj od tam prihaja toliko beguncev; uro pozneje bodo predvajali štiri kratke filme: dva igrana, italijanska – Dostavljalec pic in Mundial na trgu, švedski dokumentarni Učiteljica vožnje in turško-nemški animirani film – Široko. Jutri ob 20-ih pa bo v GT22 na ogled turški dokumentarni film Dežela žensk. "...ki pa obravnava zgodbe dveh Sirijk, ki sta se preselili v ZDA, kako si na novo poskušata urediti dom", je še pojasnila Marina Uzelac.

V Murski Soboti se bodo današnje projekcije začele že ob 17-ih, nabor filmov bo zelo podoben mariborskemu, le da si bodo gledalci namesto filma Dostavljalec pic lahko ogledali francoski kratki animirani film Maja. Projekciji sledi pogovor o filmih in migracijah.

11. festival migrantskega filma predstavlja filme iz sedmih držav, veliko je slovenske produkcije, Slovenska filantropija pa v isti sapi opozarja na nujnost razvoja politik zaposlovanja, nastanitev in vključevanja oseb, ki pri nas poiščejo zatočišče ali novo priložnost in izpostavljajo pomembno vlogo prostovoljcev.

Irena Kodrič Cizerl

Nazaj na vrh