Trenutno se predvaja:
Maribor 9
2. september 2019 ob 15:29 Radio Maribor

Nadaljuje se sojenje glede spornih poslov nadškofijskih Zvonov z Luko Zadar

Na mariborskem okrožnem sodišču naj bi se danes končalo zaslišanje prič v sojenju nekdanjim vodilnim v propadlih cerkvenih holdingih Zvon Ena in Dva, ki naj bi zaradi 17,5 milijonskega posojila družbi I. J. Storitve Zvonova oškodovali
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Na mariborskem okrožnem sodišču naj bi se danes končalo zaslišanje prič v sojenju nekdanjim vodilnim v propadlih cerkvenih holdingih Zvon Ena in Dva, ki naj bi zaradi 17,5 milijonskega posojila družbi I. J. Storitve Zvonova oškodovali. Vendar je bila od treh predvidenih prič zaslišana le ena.

V zadevi, zaradi katere na sodni klopi sedijo prvoobtoženi Ljubo Peče in sostorilci Franc Ješovnik, Simon Zdolšek in Mateja Vidnar Stiplošek, naj bi danes zaslišali zadnje tri priče. Vendar je na pričanje prišla zgolj Darja Brencelj, višja kriminalistična inšpektorica na Nacionalnem preiskovalnem uradu, ki je pojasnila uradni zaznamek med preiskavo hiše Ljuba Pečeta. Takrat so kriminalisti pred hišo opazili parkirano veliko vpadljivo terensko vozilo. Domnevno naj bi bil v njem Danijel Robnik, solastnik taksi službe Taxi Plus Maribor, ki je leta 2013 prek z Zvonovi povezane družbe I. J. Storitve in družbe Dilucolo prišel do lastništva v zadrski luki. Pri tem naj bi bilo sporno to, da Peče in Robnik trdita, da se nista poznala, in da sta se pred tem srečala le enkrat na Pohorju. Ta obisk pred Pečetovo hišo pa naj bi dokazoval nasprotno.

Ponovno zaslišanje pa je izpustil Peter Marinič, sicer nekdanji taksist v Robnikovem podjetju, ki je kasneje postal član nadzornega sveta podjetja I. J. Storitve. Slednji je na prvem zaslišanju povedal, da je dokumente za prevzetje te funkcije podpisal ob prisotnosti Pečeta. Ta to zanika in trdi, da tudi Mariniča ne pozna in ga nikoli ni videl. Njegov zagovornik Silvo Godič pa je po Mariničevem prvem zaslišanju celo dejal, da se glede na medsebojno komunikacijo Marinič in tožilec Iztok Krumpak poznata že dlje časa. To je tožilec zavrnil in zahteval ponovno zaslišanje priče, do katerega pa danes torej ni prišlo.

Odpadlo pa je tudi zaslišanje Zvonimirja Ropoše, trenutnega zakonitega zastopnika hrvaške družbe Dilucolo. Prek te je namreč Danijel Robnik prišel do več kot polovičnega deleža v Luki Zadar.

Aleks Horvat

Nazaj na vrh