Trenutno se predvaja:
Maribor 24
9. september 2020 ob 13:09 Maribor Radio Maribor

»Pri iskanju službe bodite pripravljeni na določene spremembe«

Negotovosti na trgu dela še ni konec

V jutranjem programu smo poročali o tem, da je brezposelnih več za kar 24,4 odstotkov oseb kot pred letom dni. Stanje je takšno predvsem zaradi izgub služb na začetku izbruha koronavirusa, v aprilu in maju letos. Vodja poslovne enote Trenkwalder v Mariboru Nataša Zupe je bila naša jutranja gostja.

»Podatki so zaskrbljujoči. Konec julija je bilo pri Zavodu za zaposlovanje registriranih 89.397 brezposelnih. Najbolj na udaru v teh mesecih so bili gostinci, turizem, potem pa predelovalna industrija, različne proizvodnje, tudi kar je bilo vezano na avtomobilsko proizvodnjo,« je poudarila Zupetova.

Način iskanja zaposlitve se je spremenil, kot je bil pred časom koronavirusa. »Če ste med tistimi, ki so delo izgubili, ali pa vam grozi izguba zaposlitve, se boste morali prilagoditi spremembam in ponudbi na trgu dela,« je poudarja sogovornica. »Pri iskanju nove službe bodite pripravljeni na določene spremembe. Zaradi vzdrževanja socialne distance ter spoštovanja priporočil in korona ukrepov se tudi iskanje službe v določenih delih seli na splet, v virtualno okolje. Več bo pogovorov prek spletnih aplikacij v video obliki ali prek dopisovanja, več bo tudi telefonskih intervjujev.«

V jutranjem programu smo opozorili še, da bo iskanje zaposlitve v povprečju v letošnjem letu trajalo dlje kot v preteklih letih. Izjema so podjetja, ki bodo zaposlovala za krajša obdobja.
»Ne glede na kanal ali način iskanja zaposlitve ostaja ključna priprava. Vpišite se v spletne baze iskalcev zaposlitve, osvežite svojo predstavitev oziroma življenjepis in predvsem izpilite svoj nagovor,« je še poudarila Nataša Zupe.

Jasmina Bauman

Nazaj na vrh