Trenutno se predvaja:
Maribor 24
9. januar 2019 ob 08:39 Maribor Radio Maribor

Pritožba na Magnino okoljevarstveno dovoljenje je skoraj neizbežna

Združenje ROVO napoveduje pritožbo na izdano okoljevarstveno dovoljenje
EPA

Poudarki

  • Stopnjujejo se napetosti med Magno in združenjem ROVO, ki ga v javnosti predstavlja Gorazd Marinček. Ta že napoveduje, da se bo ROVO na dovoljenje pritožil.

Magna Nukleus je že pred božičem dobila okoljevarstveno dovoljenje, vendar to še zmeraj ni pravnomočno. Poskusno obratovanje, ki je bilo sprava načrtovano za začetek januarja, tako še vedno ni mogoče. Združenje ROVO, ena od treh strank v postopku, pa že napoveduje pritožbo na izdano dovoljenje. To pa pomeni, da začetka obratovanja še ne bo.

V postopku pridobivanja Magninega okoljevarstvenega dovoljenja so sodelovale občina Miklavž na Dravskem polju in Regionalno okoljsko združenje okoljevarstvenikov (ROVO) in Zveza ekoloških gibanj (ZEG). Slednji so v petek kot zadnji prejeli dokumentacijo, s tem pa je tudi zanje začel teči 15 dnevni rok za oddajo pritožbe. Predsednik ZEG Karel Lipič ob tem pojasnjuje, da jih najbolj skrbi kemijska varnost. Ali bodo pritožbo oddali, se bodo odločili do petka.

Občina Miklavž se ne bo pritožila

Na Občini Miklavž, kjer so izpostavljali predvsem težave s kanalizacijo, so v torek z ministrstvom dosegli dogovor o ureditvi tega problema, zato o pritožbi ne razmišljajo več.

Stopnjujejo se napetosti med Magno in združenjem ROVO, ki ga v javnosti predstavlja Gorazd Marinček

Magna je pred časom zaradi politične kandidature člana Gorazda Marinčka vložila postopek za odvzem statusa nevladne organizacije. Do tega ni prišlo. V ROVO pa še zmeraj poudarjajo, da je največja težava Magninih dovoljenj v zakonu o vodah, ki na vodovarstvenih območjih prepoveduje gradnjo objektov, za katere je potrebno okoljevarstveno soglasje. Ta člen sicer popravlja uredba o vodah, kar pa se zdi Gorazdu Marinčku sporno. Zato napoveduje pritožbo in dodaja, da podzakonski akt ne more popravljati zakona.

O pritožbah bo odločalo ministrstvo za okolje in prostor

O vseh pritožbah, prispelih na ARSO, bo v dveh mesecih odločilo ministrstvo za okolje in prostor. Strankam v postopku pa bo v primeru zavrnitve, kot pravno orodje, ostala še tožba na Upravnem sodišču.

Aleks Horvat, (n)

Nazaj na vrh